influenza

2018.01.04. 08:00

Influenzaszezon van, de még nincs járvány

Megemelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Dr. Stánitz Évát, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjét kérdeztük, milyen aktuális adatok vannak az Influenzajelentő Szolgálatuknál.

Merklin Tímea

Somfalvi Ágnes az Influenzajelentő Szolgálatnál Fotó: Nagy Jácint

Tavaly ilyenkor már tombolt az influenza, méghozzá az utóbbi évek legerősebb, legintenzívebb járványa volt. Kíváncsiak voltunk, hogy 2018 elején vannak-e előjelei hasonló jelenségnek.

Dr. Stánitz Évától megtudtuk: Vas megyében 39 orvosi praxis ad jelentést a szolgálathoz, ez a Vas megyei praxisok egynegyede, vagyis 60 ezer ember megbetegedési paramétereit monitorozza a megfigyelőszolgálat.

– December utolsó két hetének adatai feldolgozottak, ezek szerint mérsékelten emelkedik az influenzaszerű tünetek száma, a mai napig nem érték el a járványos szintet, 35-60 százezrelékes a megbetegedések aránya.

Somfalvi Ágnes az Influenzajelentő Szolgálatnál Fotó: Nagy Jácint

Laborvizsgálatra még nem is küldtek anyagot Vas megyéből. Egyéb vírusok okoztak tüneteket, de ezek száma sem magas – mondta a főosztályvezető asszony, aki felhívja a figyelmet: még mindig lehet védőoltást kérni, egy hét alatt aktivizálja a védekezőrendszert az esetlegesen beinduló járványos intenzitás előtt.

– Még nincs járvány, már átvészeltünk két hónapot. Az elmúlt években január közepe-vége felé indult az influenzatünetek megszaporodása.

A tavalyi nagyon intenzív és hosszan elhúzódó volt, január elejétől február végéig tartott. 1200/100000 lakos gyakoriságú volt a megbetegedési arányok csúcsa (Vas megyében körülbelül 260 ezer ember lakik), vagyis szinte minden család érintett volt.

Stánitz Éva kérdésünkre azt is elmondta: az elmúlt két évben minimális influenzaszövődményes halál volt, 10-20 embert érintett, elsősorban tüdőgyulladás, másodsorban bakteriálisan felülfertőződött, vérmérgezéses állapot okozta.

Tudni kell, a halálhoz mindig oksorozat vezet, nem csak közvetlenül az influenza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában