magyar köztulajdonba került

2018.02.21. 21:16

Az Őrségi Nemzeti Parké a döröskei tó

Osztrák magántulajdonból magyar köztulajdonba került a döröskei tó – jelentette be szerdán a helyszínen V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Bakos Ágnes

Télen is gyönyörű a leendő döröskei horgásztó Fotó: Szendi Péter

– Esztétikailag egyértelmű: szép terület. Ott látszanak a távolban récék, pedig Vas megyében nem dúskálunk a vízimadarakban, de ezek ilyen enyhe időben itt telelhetnek – mutatott körbe dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a döröskei tó töltéséről. Égerfaligetek vannak a tó mellett, lepke- és madárfajokban gazdag gyepek, sorolta még a most megvásárolt területről. A Földművelésügyi Minisztérium közbenjárásával 50 millió forintért lett a nemzeti parké a Natura2000-es terület. Osztrák magántulajdonból magyar köztulajdonba került a tó – ezt hangsúlyozta V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Felidézte, hogy kalandos sorsa volt az elmúlt évtizedekben a területnek.

Télen is gyönyörű a leendő döröskei horgásztó Fotó: Szendi Péter

Felvették már a kapcsolatot a hatóságokkal, hogy ismét legyen vízjogi engedélye a tónak, amely horgásztóként hasznosulhat, ehhez a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program forrásaira támaszkodhatnak, és ha lehet, strand is működhet itt. Azt leszögezte az államtitkár, hogy nem megy egyik pillanatról a másikra a tó és környéke rendbetétele, de az állami tulajdon biztosítékot jelent. Márpedig erre vártak a döröskei tó körüli hétvégi házak tulajdonosai is – emelte ki Dománé Tóth Erika, Döröske polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában