Szélmalomharc a széllel, hóval

2018.02.28. 07:00

Katasztrófahelyzet hófúvással és áramkimaradással megyeszerte

A téli szezon kezdete óta a kedd volt a legnehezebb Vas megyében, legalábbis ami a járhatatlan utak számát illeti.

Budai Dávid

Vasárnap délután a Közút bejelentette, hogy nincs lezárt út a megyében, másnap azonban romlott a helyzet. A hétfő esti órákban több mint hatvan útszakasz volt érintett a rendkívüli időjárásban. Három mellékutat le is kellett zárni a hófúvások és a viharos erejű szél miatt: a Lócs és Csepreg közötti út mintegy öt kilométeres, a Szombathely és Bucsu közötti út több mint három kilométeres, valamint a Karakó és Jánosháza közötti út csaknem két kilométeres szakaszát. Miután a szél nem csillapodott kedden reggelre, még rosszabbra fordultak a dolgok. Ekkor már mintegy kilencven útszakaszon volt jelentős hófúvás. A viharos, olykor 70 km/órás széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordták sok helyen a havat a burkolatra, így a korábban lezárt három útszakasz továbbra sem szabadulhatott a hó fogságából, sőt újabb szakaszokat kellett lezárni.

Az Egyházasrádóc és Nagykölked, Kemenesmihályfa és Tokorcs, valamint a Vönöck és Kemenessömjén közötti mellékút is járhatatlanná vált. Nem sokkal később aztán Őrimagyarósd és Viszák, valamint a Rimány és Szőce közti mellékút is a hó alá került. Amikor a Közút jelentésében már Mersevát és Kemenesszentmárton is a lezárt szakaszok között szerepelt, még délelőtt tíz óra sem volt. Időközben Letenyénél megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb kamionok átléptetését a határon, sőt egy ideig Zala és Vas megye között sem közlekedhettek a teherautók.

A hótolók munkája percek alatt semmivé lett

Kedd délelőtt mi is elindultunk, a cél a hóátfúvás miatt lezárt Lócs és Csepreg közti útszakasz volt. A normális esetben félóra alatt megjárható út jóval több mint egy óráig tartott. A települések közötti nyílt szakaszokon olyan érzésünk volt, mintha másik földrészen járnánk. A markolók és hótolók az út szélére sokszor magasabb kupacot raktak, mint az autók teteje. A látótávolság ezeken a helyeken mindössze pár méter volt, hiszen a viharos szél a mesterséges hóhegyről folyamatosan visszafújta az útra a havat. Hiába jártak a hótolók fel és alá, munkájuk eredményét csak abból lehetett látni, hogy használhattuk az utat. Nyilvánvaló volt, hogy mindössze pár óra szünet a hótolónak, és máris menthetetlenül betemet mindent a hó. Bükfürdő küszöbén, nem sokkal előttünk egy autós kicsúszott, és a szántóföldön állt meg – szerencsére az ijedtségen kívül nem lett nagyobb baj. Pár perccel később egy autós túlságosan lehúzódott a szemből jövőnek, és csak annak köszönhette, hogy nagy nehezen ki tudott jönni a mély hóból, hogy négykerék-meghajtású terepjáróról volt szó.

Több baleset is történt a rendkívüli időjárásban

 

Nem mindenki volt ilyen szerencsés. Az M86-os autóút 84-es kilométerszelvényénél egy lengyel felségjelzésű kamion és egy személygépkocsi ütközött össze, szerencsére nem sérült meg senki. A gyorsforgalmin az erős szél több kamiont és kisteherautót is a padkára vagy az árokba lökött. Délután egy autó szalagkorlátnak is ütközött a 86-oson Vép térségében. A balesetben egy ember megsérült. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a rendőrök félpályás forgalomkorlátozást vezettek be. Mindeközben a vonaton utazóknak is jelentős késéseket kellett elviselniük, mivel a hófúvásban nehezen működtették a váltókat. 79 perc késéssel értek például Szombathelyre a 6.06-kor induló Szentgotthárdi személyvonat utasai. Aki Lócsról sietett Csepregre, gondban volt: kerülnie kellett. Bár mint megtudtuk, az út forgalma amúgy sem nagy, de most tényleg csak az apró állatok nyomát őrizte meg az útburkolatot fedő sokszor félméteres hótakaró, ami már hétfő este hízásnak indulhatott. Kedd 13 órakor már 12 út volt járhatatlan. A Rimány és Szőce közti szakasz ugyan délutánra felszabadult, de estére ismét járhatatlanná vált. Időközben a Rum és Rábatöttös, Meggyeskovácsi és Csempeszkopács, Jánosháza és Kissomlyó, Boba és Nemeskocs, Egyházasrádóc és Nagykölked közötti utak a hó fogságába estek, cserébe viszont újra közlekedhettek a kamionok Letenyénél a horvát–magyar határon.

A 13 lezárt útszakasz ellenére egyetlen vasi település sem volt elvágva teljesen a külvilágtól, áram viszont nem mindenhol volt. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság 19 óra előtt pár perccel arról adott ki közleményt, hogy Bük, Tormásliget és Csepreg településeken 18 órától kábelszakadás miatt áramszünet van. Az érintett településeken állandó rendőri jelenlétet biztosítottak, a hibát egy óra alatt orvosolták: 19 óra után újra volt áramszolgáltatás.

Mindent bevetettek a tél ellen a Közútnál

Dolgozik a hótoló Egyházasrádóc térségében Fotó: Szendi Péter

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi bevethető gépe az utakon teljesített szolgálatot kedden. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből pedig több hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosítottak át a nyugat-dunántúli területekre. Hétfő óta a társaság 8600 tonna sót és 908 ezer liter kalcium-klorid-oldatot használt fel síkosságmentesítésre.

Remény: a helyzet lassú javulása várható

Bizakodásra ad okot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat mára csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki hófúvásra, szemben a keddi másodfokú riasztással, így várhatóan a helyzet lassan javulni fog, de legalábbis nem fog romlani. Továbbra is számítani kell azonban csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy tartalék kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy ha baj van, hívják a 112-es segélyhívót. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Szerdai frissülő helyzetjelentő cikkünket ITT érheti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában