Határt az anyagi lehetőségek szabnak

2018.06.19. 11:30

Egy hétig csillagász is lehet a gyerek: Tábor, de milyen?

Elkezdődött a vakáció. Ami a gyerekeknek a legjobban várt időszak az évben, az a szülőknek néha komoly fejtörést is okozhat, de szerencsére akkor sem kell pánikba esni, ha nem ér rá a nagymama.

Lakosi Gabriella

A Paragvári utcai iskolában már a vakáció első napján elkezdődött a táborozás Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Nem panaszkodhatnak a szülők: táborozási lehetőségek tekintetében jól áll Vas megye.

Az Agora – Gyermekek háza például egészen július végégig kínál tematikus programokat kicsiknek és nagyoknak. Kiss Andrea szakágvezető elmondta, hogy sok szülő ragaszkodik ahhoz, hogy a különböző korosztályú gyerekeit egy helyre vihesse kikapcsolódni. Ezt ők úgy oldják meg, hogy az alsó tagozatosoknak és az óvodásoknak szóló táborok egy épületben vannak, kirándulni is közösen mennek, és csak a nehezebb programok helyett kínálnak más alternatívát a hatévesnél fi atalabb gyerekeknek. Náluk egyébként a délutáni alvás is a napi rutin része.

60 és 100 ezer forint között

A táborok kínálata egyébként szinte végtelen. A Balaton környékén például tánc-, vitorlás-, angol nyelvi vagy tenisztábor is várja a fi atalokat. Egy ilyen hétért 60 és 100 ezer forint közötti összeget kérnek el általában. Létezik csillagász-, vagy űrkutatástábor, de szerepel a főzés, a gokart, a görkorcsolya és a hagyományőrzés is a listán. Néhány perces internetes keresés után szinte minden gyerek megtalálhatja a neki tetsző programot. A legtöbb pedig bentlakásos és napközis formában is igénybe vehető. A határt csak az anyagi lehetőségek szabják meg.

A Paragvári utcai iskolában már a vakáció első napján elkezdődött a táborozás Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Harminc vasi gyermek látogathat el Zánkára

Az Erzsébet-tábor is nagy népszerűségnek örvend, idén augusztus második felében harminc vasi gyermek látogathat el Zánkára a pályázatnak köszönhetően – tudtuk meg Kulcsár Lászlónétól, a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjétől. Ráadásul kibővítették az Erzsébet-program lehetőségeit, és így már helyben megvalósított napközis programokat is lehet szervezni a támogatásból. Ezt is ki fogják majd használni.

Az intézmény feladatai közé tartozik az is, hogy a lakótelepeken felügyelet nélkül lézengő gyerekekkel kapcsolatot teremtsenek.

Jó viszony kialakítására törekednek, hogy közösen hasznos elfoglaltságot találjanak nekik. Egy ilyen kezdeményezés része az Ifjúsági Szabad Terek program, ami a megyeszékhely több lakótelepén is működik. Ezeken a helyeken kirándulásokat, közös strandolást szerveznek a közösségnek, de akár a tanulásban is segítenek. Ennek köszönhetően sok olyan ismeretet, tapasztalatot szerezhetnek például a hátrányos helyzetű gyerekek, amelyekhez a családjuk nem biztos, hogy hozzá tudta volna őket segíteni. Ezenkívül az önkormányzat is üzemeltet egy napközis tábort a vakáció alatt.

Csak délután van együtt a család

Tóth-Kiss Eszter Vas megyei háromgyerekes anyuka érdeklődésünkre elmondta: idén először egyik gyermekük sem megy táborba, úgyhogy mindhármójukról gondoskodni kell. Csak a kicsi okoz problémát, mert a nagyok elvannak egyedül, délelőtt sokáig alszanak – amit év közben a korán kelés miatt elmulasztottak, azt ilyenkor behozzák. A szülők délelőtt dolgoznak, délután már együtt van a család, és a nagymama is sokat segít nekik. Hétvégenként szinte mindig kirándulnak, de hét közben is ki szoktak mozdulni otthonról. A nagyobbak már gyakran szerveznek programot a barátaikkal, a legkisebb lány pedig szívesen tölti az idejét a játszótéren. Sokat biciklizik, hintázik, trambulinozik. Mivel kertes házban élnek, terveznek medencét is felállítani neki, a fürdés is jó elfoglaltság lehet a forró napokon. Eszter elmondta: ő általában hagyja a gyerekeket, hogy maguk választhassák ki, mihez lenne kedvük. Úgy gondolja, az iskola az év többi részében úgyis szoros napirendet ad a gyerekeknek, így ilyenkor a pihenésé a főszerep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában