szabályok

2018.07.30. 20:56

Vajon tilos az utcán autót mosni? Kiderítettük!

A nagy hőségben könnyebben rászánjuk magunkat az otthoni autómosásra. Vajon megtehetjük-e ezt közterületen, melyek az azzal kapcsolatos szabályok?

Tersztyánszky Krisztina

Nem okozunk maradandó szennyeződést Fotó: Szendi Péter

Megkérdeztük dr. Varsányi Pétert, a Szombathelyi Közterület-felügyelet vezetőjét.

– Tudomásom szerint nem volt még arra precedens, hogy közterületen végzett autómosásért valakit bejelentettek, illetve elmarasztaltak volna – kaptuk a választ.

– Szombathelyen helyi rendelet sem szabályozza ezt a tevékenységet. Ha valakinek nincs kertje, és az autómosással nem okoz maradandó szennyeződést, megteheti az utcán. Ez sem szennyezi jobban a környezetet, mint télen a fagy elleni védekezés céljával végzett sózás. Az autómosáshoz esetlegesen használt vegyszert úgyis leöblíti az illető.

Nem okozunk maradandó szennyeződést Fotó: Szendi Péter

Egy előírás azért van – tudtuk meg – , az utcai tűzcsapot nem lehet erre a célra használni. A közterületen végzett tevékenységért – tette hozzá a szakember – akkor lehet elmarasztalni valakit, ha azzal maradandó elváltozást okoz, például olajfestékkel fest valamit a burkolatra.

Dr. Varsányi Péter arról is tájékoztatott, hogy megyeszékhely-szerte egyre ritkább, hogy az emberek otthon, illetve a házuk előtt, az utcán mossák az autójukat. Ma már számos különböző, viszonylag olcsó megoldás van erre, szaporodnak az önkiszolgáló autómosók is. Inkább csak hobbiból foglalkoznak néhányan otthon a járművük csinosításával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában