Pharrajimos: belső parancs az emlékezés

2018.08.06. 07:00

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek meg Bükön

A város roma nemzetiségi önkormányzata szervezte idén is a roma holokauszt áldozatai előtt való tisztelgést, amely immár hagyományosan a 2014-ben felavatott emlékmű megkoszorúzásával zárult. Az egész megyéből érkeztek emlékezők, tisztelgők idén is.

VN

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is mondott ünnepi köszöntőt a 2014-ben átadott emlékműnél. A cigány himnuszt a Karavan Familia játszotta Fotó: Szendi Péter

A város roma önkormányzata talán nem is tudta, milyen jó dolgot kezdeményez azzal, hogy 2014-ben felállították ezt az emlékművet – mondta emlékező beszédében Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A szobor nem akármilyen környezetben kapott helyet a templomkertben – mutatott körbe az elnök. Mögötte az 1848-49-es eseményekre emlékeztető ágyúcső, nem messze ott van az első világháború áldozatainak névsora. – Szép, színes és vegyes a családfa, a lista, a családnevek mutatják a származást – mondta Majthényi László. Úgy fogalmazott, hogy rövidebb története van a roma holokauszt-áldozatok emlékezetének, mint a zsidó áldozatokénak, pedig elképzelhetetlen lenne nélkülük az élet. Akkor elvesztek gyárosok, iparosok. Művészcsaládok tűntek el. Magyarok – fogalmazott. – Sokat halljuk ma, hogy keresztény kultúra, keresztény Európa. Ha erről beszélünk, a zsidó gyökerekről beszélünk, és a romákról is. Összeköt a hit, a tartás. Együtt kell emlékezni – hangzott el a köszöntőben. Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere is a 2014-ben elkészült emlékművet említette: azt mondta, méltó emlék a roma áldozatoknak, és hagyomány született a büki megemlékezéssel. Maradjon így – fogalmazott.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is mondott ünnepi köszöntőt a 2014-ben átadott emlékműnél. A cigány himnuszt a Karavan Familia játszotta Fotó: Szendi Péter

– Minden évben jövök, s nem csak azért, mert közös a sors, közös a gyász, hanem mert sok itt a jó ember. Engem, és az általa képviselt közösséget is szívesen fogadják – mondta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, aki szerint belső parancs az emlékezés. – Emlékezzünk meg nem ismerhetett nagymamákra, akiknek az volt a bűnük, hogy hagyományaik szerint akartak élni. Emlékezzünk szüleinkre, akik új életet kezdtek, családot alapítottak, megpróbáltak visszatérni az életbe, megpróbálták felejteni a felejthetetlent. Ma már szüleink sincsenek velünk. Ránk maradt a soha nem múló gyász, az emlékezés, és az örök kérdés: miért? Hogy történhetett? – fogalmazott beszédében Márkus Sándor.

A magyar himnuszt a Büki Női Kar énekelte el az emlékezésen, a cigány himnuszt a Karavan Familiától hallhatták az emlékezők, akik megkoszorúzták a roma holokauszt áldozatainak emlékművét. Koszorút helyezett el mások mellett Némethné Sztojka Rozália és Bogdán Piroska, a büki roma nemzetiségi önkormányzat nevében, az olaszfai és a szombathelyi roma önkormányzatok képviselői, dr. Tóth Ágnes jegyző és dr. Németh Sándor polgármester Bük városa nevében, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal hivatalvezetője, és Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

Ferkovics József festőművész mondott még emlékező gondolatokat. Emlékeztetett, hogy a Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer romát gyilkoltak meg. A festőművész Anne Frank naplóját idézte: „együtt szenvedek az emberek millióival, mégis, ha felnézek az égre, arra gondolok, hogy hogy egyszer még minden jóra fordul, a kegyetlenségeknek vége szakad, és a világra ismét egy békés és nyugalmas kor köszönt. Addig hű maradok eszméimhez, hátha a jövőben mégis valóra válnak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában