Tapasztalatokat cseréltek

2018.11.20. 07:00

Rugalmasság és mobilitás: tanulmányúton járt Gergye Rezső

Rugalmasság és mobilitás: ez a két szemléletmód fogta meg leginkább a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatóját lengyelországi tanulmányútján.

Pogács Mónika

A magyar delegáció Lengyelországban, elöl, kockás ingben Gergye Rezső

Fotó: Margitta Nóra

– A rugalmasság és a mobilitás az a két dolog, ami meggyőződésem szerint a kulturális tapasztalatcsere után leginkább hazahozható volt és ami még hatékonyabbá teheti a helyi kulturális intézményrendszer működtetését és a közösségek szervezését Vasváron, de másutt is – emelte ki Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója.

A magyar delegáció Lengyelországban, elöl, kockás ingben Gergye Rezső
Fotó: Margitta Nóra

A Cselekvő Közösségek projekt szervezésében utazott Varsóba tapasztalatcserére csaknem harminc magyar szakember, köztük Vas megyéből Gergye Rezső. Több kulturális intézményt, könyvtárat, múzeumot és egy egykori állomás helyén kialakított közösségi házat tanulmányoztak a négy nap során. Jártak a lengyel fővárosnak abban a centrumában, ahol egykor, a háború után finnek építettek fából lakótelepet. Mára felújításra szorult volna, Varsónak döntenie kellett, hogy lebontják, vagy új funkciót találnak a telepnek. A civil kurázsi eldöntötte: az egykori telepet kulturális célokra hasznosítják, koncerteknek, kiállításoknak adnak helyet a házak. Egy nem szokványos kezdeményezés szintén itt talált helyet: a város szívében méhészkednek.

– Na ehhez kellett rugalmasság az állam részéről, amelyből mi is tanulhatunk. A meglévő szabályrendszert kellett a közösségi kezdeményezéshez igazítani, amiben partnerek voltak a lengyel közigazgatási hivatalok, a civilek pedig az új szabályrendszerhez alkalmazkodtak – mondott példát. Beszélt konkrét, „hazahozott” elképzelésről: – Régi tervünk, hogy Vasvár tűzfalait a vizuális kultúra népszerűsítésére használjuk – árulta el. A térségi egészségközpont udvarára vezető téglás támfalra óriáskép kerülhet, ez a jövő tavaszra szóló ötletek közül az egyik a mobilitás, kreativitás, flexibilitás jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában