A válogatott is szóba került

2018.12.01. 21:56

Stieber Zoltán jól érzi magát Amerikában az MLS-ben

Összességében jó szezont zárt az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő DC United futballistájaként a Sárvárról indult Stieber Zoltán.

Tóth Gábor

Stieber Zoltán az idén öt gólig jutott a DC United mezében

Fotó: DCUnited.com

Stieber Zoltán tavaly augusztusban, a 2017-es bajnokság végén igazolt a DC United gárdájához – így a 2018-as pontvadászat volt az első teljes szezonja az MLS-ben. A 30 esztendős, 26-szoros válogatott középpályás stabil játékosa volt a hosszú idő után a rájátszásba ismét bejutó United gárdájának (Amerikában márciustól októberig tart az alapszakasz, aztán következik a rájátszás), öt góllal, hét gólpasszal segítette a csapatát.

– Érdekes volt ez a bajnokság, hiszen annak első felében szinte csak idegenben léptünk pályára, így nehezen gyűltek a pontok – fogalmazott a téli pihenőjét itthon töltő Stieber Zoltán. – Rengeteget utaztunk, különféle időzónákban, különböző időjárási körülmények közepette léptünk pályára. Aztán július 14-én átadták az új stadionunkat, és attól kezdve a mérkőzéseink zömét hazai pályán vívtuk. Jól hajráztunk, jöttek a győzelmek, bejutottunk a rájátszásba – ezzel a vezetőség, a szakmai stáb elsődleges célkitűzését teljesítettük. A rájátszásban viszont az első körben kiestünk, 11-esekkel a Colombus Crews jutott tovább. Kis szerencsével akár mi is bejuthattunk volna az elődöntőbe – ezért van bennem némi hiányérzet. A szezon jól kezdődött számomra, rendre kezdő voltam, sok időt tölthettem a pályán, gólokat rúgtam, gólpasszokat adtam, fontos taktikai szereppel bíztak meg. Aztán szeptemberben hazajöttem a válogatotthoz, három bajnoki­ról így lemaradtam, és mire visszatértem, már betöltötték a helyem. Onnantól azért már kevesebb lehetőséget kaptam. De összességében elégedett vagyok a szezonommal, alkalmazkodtam az MLS körülményeihez, érzésem szerint megfeleltem a követelményeknek.

Stieber Zoltán az idén öt gólig jutott a DC United mezében
Fotó: DCUnited.com

– Azzal, hogy bejutottunk a rájátszásba, automatikusan 2020-ig kitolódott a szerződésem – folytatta Stieber Zoltán. – Jól érzem magam a Unitedben, mert a csapat fejlődőképes, évről évre erősebb – idén például le tudtunk igazolni egy Wayne Rooney-szintű klasszist. A körülmények minden igényt kielégítenek, a célok komolyak, és szeretem a várost is. Ám Amerikában a játékosok nem a klubokkal, hanem a bajnokságot kiíró szövetséggel állnak szerződésben – ami azért elég érdekes helyzet. A DC-nél érzésem szerint számítanak rám, de nem kerültem be a tizenegy úgynevezett védett játékos közé – minden klub tizenegy játékost védhet le, a keret többi futballistájáért elvileg bejelentkezhet másik csapat. Óriási sakkozás megy ilyenkor, minden klub különböző szempontok alapján védi le a játékosait. Sok helyen megfordultam már, de ilyen helyzetben még nem voltam – tulajdonképpen nincs beleszólásom a sorsomba. De profi labdarúgó vagyok, ha csapatot kell váltani, akkor váltok, és alkalmazkodom az új körülményekhez, az új társakhoz. Az mindenesetre megnyugtató, hogy még két évig él az MLS-szerződésem. Most a United szakmai stábjától kapott edzésterv szerint dolgozom – és a dolgok jelenlegi állása szerint januárban Washingtonban kezdem el a felkészülést.

– Szeptember 8-án voltam utoljára válogatott, akkor nagyon jól ment a játék a klubomban, a nemzeti csapat két utolsó összetartására azonban nem kaptam behívót, így négy válogatott mérkőzésről lemaradtam – tette hozzá Stieber Zoltán. – Egyelőre nem beszélt velem a szövetségi kapitány, de vélhetően hamarosan egyeztetünk. Nem egyszerű Amerikából hazajönni, az MLS nem alkalmazkodik az európai válogatottak menetrendjéhez, de ha hívnak, én jövök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában