VN-Konyha

2019.02.02. 12:00

Különleges hagymás sertésszűz – Érdemes kipróbálni

A hétvégére készíthető húsételek sorát gazdagítjuk ma egy egyszerűen elkészíthető és újszerű recepttel. Érdemes kipróbálni, mert a szokatlan ízkombinációban mindenki kellemesen fog csalódni! Háziasszonyunk ezúttal Hodoniczkiné Manhalter Ildikó, akivel már többször találkozhattunk receptgyűjteményünk bővítőjeként.

Tersztyánszky Krisztina

Íme kőszegi háziasszonyunk ajánlata: szűzpecsenye szokatlan ízkombinációval

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Ildikó három éve költözött családjával az Alföldről Kőszegre, egy vadregényes, erdők közötti házba, miután üdülőhelyként beleszerettek az Alpokaljába. Alig várja már, hogy elkészüljön az új, panorámás konyhája, mivel szenvedélye a főzés. Mindennap készít a családnak meleg ételt, ha délutános műszakban dolgozik, akkor délelőtt, ha pedig délelőttös, akkor délután készíti el másnapra az ebédet, méghozzá mindig két fogásosat.

Szeret kísérletezni az ízekkel és az alapanyagokkal, minden héten készít valamilyen főzeléket és halételt. Szerepelnek az étrendjében főtt tészták, a süteménysütésben ugyancsak szereti a változatosságot. Nála a képet az is színesíti, hogy apai részről sváb, anyai részről pedig felvidéki gyökerei vannak, ezért a repertoárjában a három népcsoport konyhai hagyományai keverednek.

Hodoniczkiné Manhalter Ildikó szeret kísérletezni, szenvedélye a főzés. Alig várja, hogy elkészüljön a panorámás konyhája

A szűzpecsenyét a szőrös gombóccal ő maga kísérletezte ki, és a kombináció mindjárt a család kedvence lett. A gombócot pedig azért nevezi szőrösnek, mert a benne levő kukoricadara miatt egy kicsit „bökős” marad a fogyasztáskor is.

Hozzávalók a húshoz: 70 deka (2 darab) szűzpecsenye, 3 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, valamint a fűszerek: egy mokkáskanál őrölt színes bors, egy teáskanál natúr vegeta, egy teáskanál őrölt kömény, egy fél mokkáskanál cayenne bors, egy csapott evőkanál só. A káposztához: egy kiló savanyú káposzta, 4 evőkanál olívaolaj, 2 kisebb fej hagyma. A gombóchoz: egy kiló krumpli, 10 deka kukoricadara, fél kiló sima liszt, 5 deka kukoricaliszt, egy evőkanál só.

Először a káposztát kell odatenni, mert ennek kell a legtöbb főzési idő. A levét kinyomkodjuk, ha nagyon savanyú, kimossuk. A hagymát csíkokra vágva hozzákeverjük, és abban az esetben, ha bolti káposztát vettünk, egy kevés őrölt borssal és köménnyel ízesítjük. Az olívaolajon alacsony hőfokon, egy óráig fedő alatt pároljuk.

A hús és a fűszerek –így készül a kőszegi szűzpecsenye

A húst lehártyázzuk, szeletekre, majd nagyobb kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe olajat teszünk és belerakjuk a húskockákat. Majd a húsra sorban rászórjuk a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát, a sót és az összes fűszert. Összekeverjük, és folyamatos kevergetés mellett fehéredésig sütjük. Ekkor csökkentjük a hőmérsékletet, letakarjuk és fél óráig fedő alatt, kis lángon főzzük. Figyeljük, hogy mennyi levet ereszt, és csak akkor adunk hozzá egy kevés vizet, ha szükséges.

A szőrös gombóchoz a krumplit héjában megfőzzük, és amikor annyira kihűlt, hogy a kezünk elbírja, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a liszteket és a sót és összegyúrjuk. Azért kell bele sok só, mert a kukoricaliszt és a dara édeskés ízű. A tésztát nem szükséges pihentetni.

Tenyérbe simuló méretű gombócokat formálunk belőle, és lobogva forró, sós vízbe rakjuk. A forrástól számított 15 percig főzzük. Akkor jó, amikor a gombócok feljönnek a főzőlé tetejére. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átfőtt-e, egy gombócot vegyünk ki és vágjuk ketté. Ha a közepén még találunk egy kis lisztes részt, még pár percig főnie kell. Ha kész, öntsük le a levét és szűrőtálban jól csepegtessük le.

Íme kőszegi háziasszonyunk ajánlata: szűzpecsenye szokatlan ízkombinációval
Fotók: Tersztyánszky Krisztina

Tálaláshoz a tányérokra a hús mellé helyezzük a káposztát és a négy darabba vágott gombócokat, amelyeket meglocsolunk a hús szaftjával. Így együtt nagyon finom!

Végül egy ötlet arra, hogy mit kezdhetünk a maradék gombóccal. A szőrös gombócokat tegyük hűtőbe, ahol másnapra megkeményednek. Ekkor vágjuk fel őket körülbelül egy centiméter vastag szeletekre, és serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalát süssük pirosra. Pár perc alatt kész, és nagyon finom nasi. Akármilyen salátával vagy szósszal kínálhatjuk.

Itt pedig a sült gombócok,amelyekből további ételt kreálhatunk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában