Ünnepség

2019.03.02. 11:30

Elismeréseket adtak át a polgári védelem világnapján Szombathelyen

A polgári védelem világnapja alkalmából rendeztek ünnepséget pénteken a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácstermében.

Tóth Kata

Igazgatói ajándéktárgyat nyújtott át Kovács Györgynek, Torony polgármesterének dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója

Fotó: Horváth Balázs

– 1970 óta világszerte, 1991 óta pedig Magyarországon is a tavasz első napján gondolunk azokra az elődeinkre, akik emberpróbáló körülmények között dolgoztak a humanitárius eszmét szem előtt tartva, és mindent megtettek a lakosság védelméért, akár a saját életük árán is – fogalmazott ünnepi beszédében Kiss Péter, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője. Mint mondta: megalakulásának 84. évfordulóját ünnepli az idén a magyar polgári védelem. Az első világégés tanulságai után az elődök új szervezetrendszert, védekezési módszereket alakítottak ki. 1950-ben a Belügyminisztérium alárendeltségében újjászerveződött, 1963-ban a Honvédelmi Minisztériumhoz került szervezet 1964-től polgári védelem néven végezte a lakosság életének és anyagi javainak megóvását. 2000-ben egységes, közigazgatási feladatokat is ellátó rendvédelmi szerv jött létre.

Igazgatói ajándéktárgyat nyújtott át Kovács Györgynek, Torony polgármesterének dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
Fotó: Horváth Balázs

 

A katasztrófavédelem a mai napig tervezi, szervezi és országosan irányítja a polgári védelmi, lakosságvédelmi feladatokat, melyekben meghatározó szerepe van a szaktárcának, a megyei és helyi védelmi bizottságoknak, a hivatásos katasztrófavédelem szerveinek és a katasztrófák elleni védekezésbe bevonható önkéntes szervezeteknek. Magasan képzett, speciális feladatok végrehajtására is alkalmas önkéntesek segítik a munkát, Vas megyében elhivatott területi mentőcsoportok jöttek létre.

A világnap alkalmából elismeréseket adott át dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki megjegyezte, Vas megye mindig élen járt a lakosságvédelemmel kapcsolatos feladatok gyakoroltatásában. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért emlék­érem miniszteri elismerésben részesítette Tullerné Szalai Ildikót.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ajándéktárgyat adományozott Dancsecs Imrének; a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ajándéktárggyal ismerte el Bíró Tibor, Gáspár Tivadar, Geiger Csilla, Gőcze Zsanett, Gróf Róbert, Király Lászlóné, Kovács György, Kratochwill Attila, Kránicz Ferenc, Oláh György és Rogán Valéria tevékenységét.

Szent Flórián-emlékplakettet vehetett át dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára. A vezetők végül megkoszorúzták az épületben található polgári védelmi emlékfalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában