eladás, vétel, változás

2019.03.22. 11:30

Földforgalom és jogosultságok – A változások a helyi gazdák érdekeit szolgálják

Változott az elővásárlási sorrend, módosultak az állattartók jogosultságai és az önkormányzati képviselő-testületek kikerültek az eljárásból.

Budai Dávid

Dr. Pusztavámi Márton köszöntötte a vendégeket

Fotó: Szendi Péter

A földforgalmi változásokról tartott tájékoztató fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdáknak csütörtökön délután a mezőgazdasági szakképző iskolában.

A Győrffy Balázs, Jakab István és Font Sándor által tavaly ősszel benyújtott törvénymódosítást december 12-én fogadta el a parlament, ami idén január 11-én hatályba is lépett. Amint azt köszöntőjében a vasi elnök, dr. Pusztavámi Márton hangsúlyozta, a változások jelentős részben a kamara javaslatára születtek meg. Gósz Zoltán földügyi referens elmondta: a módosítás célja a helyben lakó gazdák megerősítése és a termőföld magyar kézben tartása.

Dr. Pusztavámi Márton köszöntötte a vendégeket
Fotó: Szendi Péter

Változott az elővásárlási sorrend. Korábban a szomszédos települések határán fekvő földek esetében a „helyben lakó szomszéd” fogalma nem terjedt ki a közigazgatásilag másik településhez tartozó, ám fizikailag mégis szomszédos földre, mostantól azonban kiterjed, így itt is él az elővásárlási jog. Módosultak az állattartók jogosultságai is, mostantól a földek művelési ágának és méretének igazodnia kell a tartott állatok takarmányszükségletéhez.

A visszaélések kizárása céljából mindemellett szigorodtak az állattartói minőség feltételei is, mostantól egy év helyett előzetesen már három év állattartói tevékenységet kell igazolni, és fontos, hogy ezt az elővásárlási lehetőséget kizárólag csak helyben lakó gazdák tudják majd igénybe venni. A kamara területi szerveinek állásfoglalásával szemben eddig az önkormányzatok képviselő-testületéhez lehetett kifogást benyújtani, a módosítás után az önkormányzati képviselő-­testületek eljárása nem lesz része a folyamatnak, a helyi földbizottság állásfoglalását a megyei kormányhivatalnak küldi meg, ahol a végleges és formális döntés megszületik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában