A roma holokauszt emléknapján

2019.08.03. 10:00

Dr. Székely János megyés püspök az ősi indiai nyelven köszöntötte cigányokat

A roma holokauszt emléknapja alkalmából tegnap megkoszorúzták a Jászai Mari utcai emléktáblát, fejet hajtva az elhurcolt Vas megyei cigányok szenvedései előtt.

Merklin Tímea

Rostás Zsolt Radnóti Hetedik eclogáját mondta

Fotó: Cseh Gábor

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka háromezer cigányt vittek az auschwitz-birkenaui krematóriumba. Nincs magyarázat, hogy történhetett meg a népirtás, amelynek több mint 50 ezer roma és 600 ezer zsidó honfitársunk lett áldozata. Szombathelyről 82 romát vittek el haláltáborba – erről beszélt Koczka Tibor alpolgármester. Dr. Székely János megyés püspök az ősi indiai nyelven köszöntötte cigány testvéreit, a régmúlt üldöztetéseit idézte, majd együtt imádkozott a jelenlévőkkel.

Rostás Zsolt Radnóti Hetedik eclogáját mondta
Fotó: Cseh Gábor

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző azt fogalmazta meg: ma békében élünk, és értéknek tekintjük a sokféleséget; felelősségünk, hogy többé ilyen ne történhessen meg. Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke az emlékeztetésről is szólt, de intett, hogy ne ébresszen senki lelkifurdalást a maiakban, nem ők tehetnek róla. Rostás Zsolt Radnóti Hetedik eclogáját mondta bele az egyre jobban szakadó esőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában