Koszorúzás

2019.11.07. 07:00

75 éve történt a roma holokauszt – Az áldozatokra emlékeztek Szombathelyen

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek szerda délelőtt a Jászai Mari utcai emlékműnél – mások mellett a szombathelyi roma nemzetiségi önkormányzat képviselői.

Vas Népe

Az emlékezők egy csoportja: Erdélyi László, dr. Nemény András, Valentin Károlyné, Vajda Rudolf és Ferkovics József Fotó: Horváth Balázs

1944 novemberében gyűjtötték össze a városban és környékén élő roma polgárokat, s vitték őket a komáromi Csillag erődbe, ahonnan koncentrációs táborokba hurcolták el őket – hangzott el a megemlékezésen. Dr. Nemény András polgármester kiemelte: ma az a helyes, ha mindenki pár másodperces néma csenddel emlékezik és gondol arra az időre, amikor ártatlan szombathelyi polgárokat vittek el a városból.

Az emlékezők egy csoportja: Erdélyi László, dr. Nemény András, Valentin Károlyné, Vajda Rudolf és
Ferkovics József Fotó: Horváth Balázs

Erdélyi László, a Roma Holokauszt Emlékmű Bizottság ügyvivője elmondta: az emlékbizottság nemrég a levéltári anyagból összegyűjtötte az elhurcolt romák történetét, amelyet szeretnének megjelentetni. Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta: a két nép 75 évvel ezelőtt együtt szenvedte végig a poklot. Feladatunk emlékezni és emlékeztetni. A beszédek után a résztvevők az emlékezés koszorúit, gyertyáit helyezték el az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában