Így hatott a koronavírus

2020.08.24. 17:30

Meglepő számokat produkált a járvány

Kevesebben haltak meg, több gyerek született, mint tavaly ilyenkor – derül ki a KSH elemzéséből. Hogyan hatott ránk a koronavírus-járvány?

Budai Dávid

181127_FMH_1

Ez az év a koronavírus-járványról szól, mostanra már 23 millió körül van a fertőzöttek száma a világban. Közülük ugyan több mint 14,7 millióan már meggyógyultak, nagyjából 800 ezren belehaltak a betegségbe. A magyarországi helyzet is mindenki előtt ismert. Azt hihetnénk, hogy az elhúzódó járvány az élet szinte minden területére negatívan hatott, kezdve a gazdasági mutatóktól egészen a demográfi ai adatokig, egyedül talán a bűnözés visszaszorulását emlegetik pozitív példaként. A KSH-adatokból kiderül: szinte minden feltevésünkben tévedtünk.

A KSH napokban publikált és folyamatosan frissített elemzése – amely a járványügyi veszélyhelyzet szempontjából legfontosabb területek folyamatainak alakulását mutatja be – jó néhány meglepetést tartogat, sok területen éppen ellentétes irányba indultak el a dolgok, mint azt elsőre várnánk.

Az első meglepő adat mindjárt az lehet, hogy 2020 első 30 hetében (vagyis július végéig) 5,6%-kal kevesebben haltak meg hazánkban, miközben 4,6%-kal több gyermek született, mint tavaly ilyenkor. Külön érdekes, hogy az elhunytak száma legnagyobb mértékben, 8,9%-kal (1944 fő) a koronavírus szempontjából legveszélyeztetettebb korosztály, a 80 éves és idősebb nők körében csökkent 2019 azonos időszakához képest. A férfiaknál ugyanebben a korcsoportban 3,7%-os a mérséklődés.

A demográfiai mutatók javultak tehát, azonban a házasodási kedvnek komolyan betett a járvány, április–májusban 22, június elejétől július végéig pedig 13%-kal kevesebb házasság köttetett, mint tavaly ugyanekkor.

A járványt megsínylette a kereskedelmi szektor is, ám a kiskereskedelem több területén júliusban már emelkedett a forgalom értéke, és ez a trend aztán folytatódott augusztusban is. Míg üzemanyagok esetében 7, a vendéglátás esetében több mint 10, műszaki cikkek esetében pedig több mint 30 százalékos visszaesés figyelhető meg, ahogyan kulturális cikkekre is 14 százalékkal kevesebbet költöttünk, a vegyesboltok forgalma csaknem 8, az élelmiszer, ital és dohány kiskereskedelme több mint 3 százalékkal jobban pörgött idén augusztusban, mint egy évvel korábban. Ahogyan 5 százalékkal több fogyott ebben az időszakban gyógyszerekből is.

A járvány erősödésével nagyot kaszáltak az internetes csomagküldők, igaz, az áprilisi csúcs (114 milliárdos forgalom) óta nagyot esett a szektor. A legnagyobb zuhanást azonban nem meglepő módon a turizmus szenvedte el, míg januárban és februárban tízszázalékos volt a növekedés, addig áprilisban 97, de még júniusban is 75 százalékos volt az ágazat visszaesése.

2020 júniusában a lakosság számához viszonyítva a legkevesebb támogatott gyógyszert a budapestiek vásárolták, a legtöbbet pedig a Baranya megyében élők.

Vas megyében 543 doboz/10 ezer fő fogyott. Idén júniusban Békés megye lakosai 834 napot, 28%-kal több időt töltöttek az aktív fekvőbeteg-ellátásban, mint a Vas megyében élők, ahol ez a szám a legkisebb az országban: 652 nap.

Országosan csökkent, egyes járásokban azonban jelentősen emelkedett az előző év, 2019 júliusához képest a regisztrált bűncselekmények száma, Vas megyében is vannak kiugró esetek. Míg a vasvári (–52,2%), a körmendi (–48,6%), a szentgotthárdi (–27,3%) és a szombathelyi (–16,8) járásban kevesebb, addig a celldömölki (+6,7%), a sárvári (+38,9 %) és főleg a kőszegi (+114,3%) járásban több bűncselekményt regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában