Nincs más választás – Dr. Stánitz Évát az elsők között oltották

Dr. Stánitz Éva, a Markusovszky Oktatókórház higiénés főorvosa az elsők között adatta be magának a koronavírus elleni vakcinát.

Tersztyánszky Krisztina

dr. Stániz Éva

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

– Úgy gondolom, az idősebb korosztálynak egyszerűen nincs más választása. A tudomány mai állása szerint nem tudjuk előre megmondani, hogy kinél milyen kimenetelű lesz a betegség. Én úgy látom, hogy az idősek szervezetéből már hiányzik valami, ami a fokozottabb védelmet, az enyhe lefolyást biztosítaná. Akármilyen egészséges, jó állapotú valaki, az érrendszere, az immunrendszere már az életkornak megfelelő.

A vakcina beadatása minden korosztálynak fontos
Fotó: Cseh Gábor / VN

Az egészségügyisek stratégiai helyen dolgoznak, kitettségükben magas kockázatúak, bármikor találkozhatnak covidos beteggel. Dr. Stánitz Éva szerint megfertőződésük az ellátottság miatt is kockázatos. A doktornő úgy látja, a fiatalok sem alapozhatnak arra, hogy náluk mindenképpen gyenge lefolyású lesz a betegség, mert kivételek sajnos szép számmal akadnak. Nem beszélve az esetleges hosszú távú hatásról, krónikus betegségről, fennmaradó tünetcsoportról. Emellett felelősen kell gondolkodniuk a magasabban veszélyeztetett kategóriába tartozó családtagjaik, munkatársaik fertőződés elleni védelme érdekében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában