Újságírói etika

2021.01.29. 12:44

Ungár véleményportálja csak a magáét mondja, az igazság nem számít

Csak a véleményét közölte az Ungár Péter érdekeltségébe tartozó portál főszerkesztője, amikor dr. Szendrő-Németh Tamásról azt írta, szabálysértést követett el azzal, hogy a dozmati víztározó töltésén kerékpározott. A portálnak ezért nem kell helyreigazítást közzétennie. A Kúria ítéletének teljes szövegét a blogger tette közzé.

Tömböly Ágnes

Nincs lehetőség a véleménynek minősülő közlések helyreigazítására még akkor sem, ha az Ungár Péterhez köthető online portál főszerkesztője a közzétett videófelvételből téves következtetést vont le és a felvételt helytelenül értékelte – ez derült ki a Kúria ítéletéből, amit dr. Szendrő-Németh Tamás és az ugytudjuk.hu közötti sajtó-helyreigazítási ügyben hozott. A teljes dokumentumot a közvélemény tájékoztatása érdekében az ügyvédként dolgozó blogger osztotta meg közösségi oldalán, ellentétben a budai milliárdos portáljával, ahol úgy tálalták a Kúria döntését, mint ha semmiben nem hibáztak volna.

Lapunk is foglalkozott a helyreigazítási ügy témájával: míg a civil blogger már tavaly májusban is azt állította, hogy szabad kerékpározni a dozmati víztározó töltésén, addig az Ungár Péterhez köthető portál minden elkövetett annak bizonyítására, hogy nem lehet. A Czeglédy és Társa ügyvédi irodával karöltve azt igyekeztek sokáig bizonyítani: szabálysértést követett el Szendrő, amikor a tiltó tábla ellenére kerékpárral behajtott a víztározó területére, és egy kézzel fogta a kerékpár kormányát.

A blogger most videóbejegyzésben mutatta meg az itt elhelyezett kiegészítő táblát, amit – ahogy fogalmazott, gyengébbek kedvéért – tett ki még tavaly nyáron a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság: kivétel kerékpárosok.

Az első és másodfokú ítéletek – a Győri Ítélőtáblán jogerősen dr. Szendrő-Németh Tamás nyert – után Ungár Péter portálja és a jogi képviseletét ingyenesen(!) ellátó Czeglédy és Társa Ügyvédi Iroda egészen a Kúriáig ment.

A felülvizsgálati kérelemben azonban nem csak azzal álltak elő, hogy a helyreigazítást időben kapta-e meg a szerkesztőség. (Ismert, a törvényalkotó január 1-jével az ide vonatkozó jogszabályt is módosította, hogy a budai milliárdos portáljánál se trükközhessenek a helyreigazítási kérelmek átvételével.)

És már nem is azt bizonygatták – mint első fokon – , hogy tiltja-e a KRESZ a vízügyi töltésen a biciklizést, hanem amellett érveltek, hogy az online portál főszerkesztője „csak” a véleményét(!) írta le, amikor azt állította, hogy Szendrő KRESZ-szabálysértést követett el.

„Az újságírás bármilyen erkölcsi megfontolásának az alapvető elve az, hogy világos megkülönböztetést kell tennie hírek és vélemények között úgy, hogy azokat ne keverje össze” – az idézet az Európai Parlament Közgyűlésének határozatából való, amiben az újságírás etikáját szabályozták. Ez alapján az olvasó számára egyértelműen jelezni kell, hogy az a cikk, amit olvas, újságírói, szerkesztőségi vélemény, vagy tényeken alapuló tudósítás, hír, riport. Ez azért is lényeges, mert – és a Kúria ítélete is erre vonatkozott – véleményként nem kell igaznak lennie az Ungár portálján közzétett írás(ok)nak.

Az igazság az, hogy dr. Szendrő-Németh Tamás nem követett el szabálysértést, amikor biciklizett a dozmati víztározónál. De ezt a budai milliárdos véleményportálja úgy tűnik, soha nem fogja közzétenni.

A budai milliárdos is felajánlja a perköltséget a kórháznak?

Dr. Szendrő-Németh Tamás korábban a Markusovszky-kórház gyermekosztálya számára ajánlotta fel azt a perköltséget, amit Ungár Péter cégétől másodfokon nyert. Most arra szólította fel a budai milliárdost, hogy a portált kiadó Kő a Mezőn NKft., amelyben tulajdonos, a blogger által fizetendő 50 ezer 800 forintot ugyancsak ajánlja fel a gyermekosztály javára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában