Egyedülálló beruházás

2021.05.26. 20:00

Átadták a tizenkét új bérlakás kulcsait Celldömölkön – fotók

513 millió forintból tizenkét új önkormányzati bérlakást alakítottak ki az egykori kastélyépületben, a Horváth Elek utcában. Nehéz sorsú családok kezdhetnek itt új életet, képzésekkel és programokkal is segíti őket az önkormányzat.

Cseh-Egyed Bernadett

20210526 Szociális bérlakásokat adtak át Celldömölkön, Celldömölk, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Beépített konyhaszekrény, a legszükségesebb háztartási gépek és bútorok is megtalálhatók abban a tizenkét új szociális bérlakásban, amelynek kulcsait szerdán adták át ünnepélyes keretek között a lakóknak.

Fehér László, Celldömölk polgármestere beszédében felidézte: rögös út vezetett idáig, többéves előkészítő munka után a kormány, a megye és Magyar Államkincstár közös segítségével valósulhatott meg a beruházás: – Az önkormányzat mindig fontosnak tartotta, hogy gondoskodjon a nehéz sorsúak lakhatási körülményeiről, de ekkora mértékű fejlesztésre egyedül nem lett volna képes – mondta, hozzátéve: a beruházás részeként felújítottak továbbá két családi házat, rendbe tették az utca csapadékvíz-elvezető rendszerét, burkolatát és járdáját, valamint térfigyelő kamerákat szereltek fel.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a megyében ez volt az egyetlen terület, amely megfelelt a pályázati felhívás kötött feltételrendszerének. Mivel azonban a vonatkozó árajánlatok jelentős mértékben meghaladták a rendelkezésre álló fedezetet, további 113 millió forintra volt szükség. Ezt sikerült nagy összefogással előteremteni. A leendő lakóktól pedig azt kérte: őrizzék meg jelenlegi minőségében és állapotában az épületet.

– A Biblia arra tanít, hogy a szegény emberre figyelni kell. Ez a program jeles példája annak, hogy miként illik bánni a rászorulókkal – mondta dr. Székely János megyés püspök, aki az ünnepség végén megáldotta az épületet.

Ágh Péter, a térség ország- gyűlési képviselője avatóbeszédében hangsúlyozta: a szebb otthon egyben a szebb remény és egy szebb holnap kezdete is. – Az utca névadójának, Horváth Elek történésznek és országgyűlési képviselőnek is hasonló szándékai voltak. Ez az örökségünk, ennek jegyében dolgozunk – fogalmazott.

A kormányzati segítséggel megvalósuló európai uniós program elsődleges célkitűzése a szegénység enyhítése, a közösségi és egyéni szintű társadalmi integráció feltételeinek megteremtése. A következő években heti rendszerességgel konfliktuskezelő és érzékenyítő tréningeken, életvezetési és egészség-megőrzési képzéseken, a munkaerőpiacon való elhelyezkedést megkönnyítő programokon vehetnek részt az itt lakók.

A megújult udvaron a gyerekeket játszótér, a felnőtteket kemence és közösségi tér várja. Magaságyásokat is kialakítanak, a kiskertprogramnak nemcsak a zöldségek, gyümölcsök felhasználása, tartósítása lesz a célja, de a környezeti nevelés és a szemléletformálás is. Ennek jegyében az átadóünnepségen több gyümölcsfát elültettek.

Kiemelt képünkön: Az önkormányzati bérlakások átadóünnepségén a lakók is részt vettek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában