Frissen Vasból

2021.05.28. 08:20

Cumizó mókusok a Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontban – videó

A Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontban tavasszal sok árván maradt madárfiókát és mókuskölyköt gondoznak. Az apró, gyámoltalan állatkák etetése nagy oda­figyelést igényel. Megnéztük, hogyan cumiznak a kismókusok, és miként tátják csőrüket a széncinke­fiókák.

Gyöngyössy Péter

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Gyöngyössy Péter

Május elején pár naposan érkezett a Chernel-kertbe két fészekaljnyi mókuskölyök. Most már szépen fejlődnek a rendszeres, gondos etetésnek köszönhetően. A négy kisebbet még óvni kell, melegen kell tartani őket. Lelkesen cumizzák a fecskendővel adagolt macskatejpótló tápszert. Csupaszon és csukott szemmel érkeztek, most már szépen alakul a bundájuk. Ottó Erzsébettől, a Madárvédelmi Mentőközpont munkatársától megtudtuk, hogy kivágták a mókusfészket tartó fát, így kerültek Kőszegre a kölykök. Hasonló okokból nagyon sok fióka kerül ide. Márciustól szeptember végéig nem lenne szabad fákat kivágni, de korábban is figyelni kellene a mókusfészkekre, amelyek lombtalan állapotban jól látszanak.

Velemérből került a Cher­nel-kertbe egy fészekaljnyi széncinege-fióka. Most még speciális táppal és lisztkukaccal etetik őket. Rába Veronika madárgondozó elmondta, hogy helyi lakosok kísérték figyelemmel a cinkék költését, és észrevették, hogy egy ideje nem etet az anyamadár. Valami baj érhette. Elüthette autó, ablaknak repülhetett, és ragadozó is elkaphatta.

Kiemelt képünkön: Ottó Erzsébet egy cumizó mókuskölyökkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában