Becsület az utcai kasszáknál

2021.06.11. 20:00

Fizetés nélkül távozott a becsületkasszától – Vas megyei tulajdonosokkal beszéltünk

Nem egyedi eset, ami a közösségi oldalt is bejárt videón látszik: egy illető az árut elpakolja, de a becsületkasszába pénzt nem tesz. Erre a sajnálatos eredményre jutottunk, miután több kőszegi és velemi tulajdonossal beszéltünk. Van, aki már azon gondolkodik, inkább ki sem pakol.

Cseh-Egyed Bernadett

Jagodics Imréné, aki Kőszegszerdahelyen rakja ki finom lekvárjait.

Fotó: Unger Tamás

Házi készítésű paradicsomszósz, sárgabarack, eper és szilvalekvár sorakozik a gondosan leterített kis sámlin az egyik kőszegszerdahelyi ház előtt szerdán. Mint megtudjuk, utóbbi Veri néni saját specialitása: vörösbort is tesz a gyümölcs mellé. A kedvezőtlen időjárás miatt most még szerényebb a választék, de ahogy a környékbeliek, ő is rendszeresen kipakol, régóta üzemeltet férjével közösen becsületkasszát.

– Nagy a kert, valami mindig akad. A bevétel jó kiegészítés a kevéske nyugdíj mellé, és szerencsére még mindig több a becsületes ember, mint a szélhámos – teszi hozzá Jagodics Imréné. Emlékszik azonban olyanra, hogy két nagy üveg lekvárral kerekezett el valaki fizetés nélkül, ahogy volt már példa arra is, kétszáz forintot talált két kiló gesztenye helyén.

Jagodics Imréné, aki Kőszegszerdahelyen rakja ki finom lekvárjait.
Fotó: Unger Tamás

A becsületkassza őse a templomi adománygyűjtő doboz lehetett. Németországban már korábban hagyománya volt ennek a kereskedelmi formának, nálunk, elsősorban a határ felé vezető kis falvakban, a 20. században vált népszerűvé. A helyiek azt mondják, a koronavírus-járvány miatt sok Ausztriából érkező vásárló elmaradt, és időről időre bukkannak fel visszatérő lopók. Most éppen egy fekete autós okoz sok bosszúságot Lukácsházán.

Friss zöldség, gyümölcs Kőszegszerdahelyen. A vidéknek üde színfoltjai a becsületkasszák – kár elrontani
Fotó: Unger Tamás

Egy ottani árus tapasztalati szerint a férfi akár öt kört is képes megtenni a faluban egy csomag hagymáért, a megfelelő pillanatra várva. Majd így fogalmaz: – Annyi benzinből mennyit vehetne? Egyébként pedig, ha rászoruló lenne, neki is adnám, de tudja, pont ők a becsületesek. Egyre többször jut eszembe, inkább felhagyok ezzel az egésszel.

Néhány házzal arrébb egy hölgy virágokat árul. Ő is hallott az esetről, de jó tapasztalatai és visszajáró vevői is vannak. Ők például a papírpénzt automatikusan a postaládába dobják, a visszajárót pedig később levásárolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában