Frissen Vasból

2021.07.27. 20:00

Vadveszély az utakon – Indul a párzási időszak, amikor az őzek a szokásosnál jóval óvatlanabbak

A július nemcsak nyaralási főszezon, hanem az őzek párzási időszaka is, ami egészen augusztus közepéig tart. Ilyenkor az állatok sokkal aktívabbak nappal és gyakran keresztezik a közutakat. A szakemberek szerint bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

vaol.hu

Fotó: Szendi Péter

Az őzek üzekedése idején a vadveszélyt jelző tábla nem segít, csak iránymutató, mert az állatok sokkal óvatlanabbak, így nekünk, autósoknak kell fokozottan figyelnünk. Az őz hazánkban a legelterjedtebb és legnagyobb egyedszámú nagyvad, a 375 ezer példány az egész ország területét lefedi. Évente hatezer nagyvadat ütnek el, ennek 75 százaléka őzelütés. Az őznász kezdetén a rendőrség hivatalos oldalán hívta fel az autóvezetők figyelmét és osztott meg néhány tanácsot. Ilyenkor kifejezetten fontos, hogy nagyobb követési távolságot tartsunk, folyamatosan figyeljük, pásztázzuk az út mindkét oldalát, lassabban közlekedjünk, így több időnk lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén. Ha mégis kiugrik egy állat az autó elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés.

A kormányt semmiképp se rántsuk el, mert lesodródhatunk az útról, vagy át a szemközti sávba, ami akár súlyosabb balesethez is vezethet. Párzási időszakban kiemelten kell számítani arra, hogy ha egy őzet látunk áthaladni az úton, akkor jön a következő is. Az elütött vadat ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérüléseket okozhat patáival, agancsával vagy akár a harapásával. Semmilyen vadászható állatot nem vihetünk magunkkal, ha elütöttük, még akkor sem, ha állatorvoshoz indulunk vele, mert az lopásnak minősül. Megyénkben évente 150-180 bejelentett vadelütés történik, ami minden esetben közúti balesetnek minősül, így mindenképp rendőrt kell hívnunk.

Kiemelt képen: A nász idején az őz nappal is sokkal aktívabb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában