Frissen Vasból

2021.08.23. 07:00

Ettől Clusius is megnyalta volna mind a tíz ujját – fotók

A Körmendi Napok programsorozata nem telhet el főzőverseny nélkül. Az idén Clusius kedvence címmel hirdették meg a gasztronómiai eseményt. A legenda szerint a flamand botanikusnak köszönhetően terjedt el Magyarországon a burgonya, a zöldpaprika, a paradicsom és a gomba, így ezeket a részt vevő csapatoknak mindenképpen fel kellett használniuk ételeikhez.

Tóth Judit

Már a főzőverseny kiírása sem volt szokványos. Clusius kedvence címmel hirdette meg a programot a Körmendi Kulturális Központ, felidézve a híres Carolus Clusiust, aki a 16. században gyakran látogatta meg a sokoldalú, művelt magyar főurat, Batthyány Boldizsárt. Újdonságokat is hozott hazánkba, például paprikát, paradicsomot, burgonyát.

A Batthyány-kastély oldalkertjében megrendezett versenyen 14 csapat vett részt. Szép számmal képviseltették magukat a körmendi civilek, így a Batthyány Bandérium, a zumbások, a senior táncosok és az amatőr színjátszók, de fakanalat ragadtak helyi és környékbeli magánszemélyek is. A tradicionális fogások mellett újragondolt ételköltemények is készültek, előbbire jó példa a márkusfalviak vadpörköltje vagy a színjátszók csülökpörköltje gombával gazdagítva.

A Batthyány Lovas Bandérium Boldizsár is szerette volna elnevezéssel lecsós szeletet vargányás tócsnival, a harasztifalusi különítmény pirított jércemellet lecsós-krumplis ágyon, tojáslepénybe sütve készített. Bebes István, Körmend polgármestere is aktív részvevője volt a programnak, a Sréttesek csapatában főzött. A zsűri – Pappné Horváth Ildikó cukrászmester, Gombor László gasztronómiai szakember, valamint a szakács szakma képviseletében Budai Miklós és Lóránt Tibor – nehéz feladatot kapott.

Az első helyet végül a Senior Néptáncegyüttes szerezte meg. Solti Sándor vezetésével igazi ínyencséget készítettek: az Oldalkerti csülökpörköltet, ahogyan a senior séf szereti. A második helyen a zumbás lányok végeztek augusztusi bőségtálukkal. Harmadik lett a Sréttesek csapata, a Vasi ízekkel bolondított pásztorbogrács gazdagon nevű étellel. Két különdíjat is kiosztottak: a Gombafejek csapatának és a Batthyány Bandériumnak.

Kiemelt képen: Tradíció és újragondolás a kastélykertben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában