Múltidéző

2022.01.03. 13:00

Volt egyszer egy tisztasági fürdő - Negyven éve bontották el Szombathelyen a Malom utcai épületet

Szombathelyen a Malom utcából kinyúlt egy kis, elöl csúcsfalas, földszintes, rozoga épület a Gyöngyös partja felé, a Pável Ágoston sétányra az új emeletes házak közül. Negyven évvel ezelőttig makacsul tartotta magát ez a kis épület: a tisztasági fürdő.

VN

A régi tisztasági fürdő épületét 1982 januárjában bontották el

Fotó: VN-archív

Az egykori fürdőben lehetett bérelni kádat, volt gőzfürdő, masszázs, tyúkszemvágás és hasonlók. Szombathelyen évszázadok óta működött tisztasági fürdő, a fürdőmesterek egész sorát meg lehet nevezni több századra visszamenőleg. Régen ezek a mesterek borbélyokként is mű- ködtek, ha kellett, eret is vágtak, magas szakértelemmel. 1982 januárjában bontották a Malom utcai régi fürdőt. 

 

Nagy kontraszt: ugyanebben az időben adták át Szombathely új fedett uszodájában a legújabb létesítményt, a száraz és a nedves gőzfürdőt a hozzá kapcsolódó melegvizes medencékkel. Itt kapott helyet egy kondicionáló terem is. Miközben az emberek a nyolcvanas évek elejére már otthon tisztálkodtak, saját fürdőszobával rendelkeztek, és az új „fedettben” úsztak, sportoltak, addig a régi világ egy darabkája végleg eltűnt örökre Szombathelyen. 

 

A tudatban viszont sokáig létezett még a megszűnt tisztasági fürdő. Különösen annak sajátos értékmegőrzője. Aki értékmegőrzésre beadta óráját, pénzét vagy más értékét, nem adhatott hozzá igazolványt megkülönböztetés, a jogosultság igazolása végett. Ugyanis a legtöbb embernek ilyesmije nem volt. Ki-ki egyegy jelszót mondott, azt egy kis cédulán értékéhez csatolták. Amikor ment érte, újra mondta a jelszót, és visszakapta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában