Jubileum

2023.02.11. 16:17

Nem csak bökni, pörzsölni, sütni, főzni - Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny Győrváron - fotók

A sült hús, a kolbász, a töltött káposzta és a húsleves illata keveredett a déli órákban a Vas Megyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny helyszínen. Összesen 26 böllércsapat érkezett szerte a Kárpát-medencéből, a vendéglátást immáron ötödik alkalommal a győrváriak vállalták.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Unger Tamás

Hatalmas összetartó ereje van az eseménynek, megtiszteltetés, hogy mi lehetünk a vendéglátók - emelte ki köszöntőjében Kaczor Zsolt polgármester. A hivatalos megnyitón V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: - Az ide érkező közösségek nemcsak bökni, pörzsölni, sütni és főzni tudnak, de életben is tartanak egy fontos magyar hagyományt. Betartják az ősi rendet, hogy mindennek elrendelt ideje van: most például a farsangé, a télűzésé és a disznóvágásé. Az eseményen ott volt Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki még egy jubileumra felhívta a figyelmet: éppen 33 esztendeje, hogy Hunyad küldöttsége először Vas vármegyében, Szombathelyen járt. Azóta tart és él a testvérkapcsolat. 

-Ez sokkal több mint egy disznótoros. Összejövünk, barátságokat kötünk kapcsolatokat építünk - fogalmazott a megnyitón dr. Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: - Az ide kilátogatókat nemcsak a hasuk, a szívük is ide hozza.  

© Unger Tamás
Fotós: © Unger Tamás

Az agrárminiszter szólt arról is: egyes helyeken divat barbár szokásnak nevezni a disznóöléseket, pedig csak gondoljunk bele: minél inkább elutasítjuk a haszonállatok tartását, annál távolabb kerülünk a természettől. A hagyományos étkezési szokásink kerülnek veszélybe. - Tányérunkon a rovarokat meghagyjuk másoknak! - húzta alá az agrárminiszter.  

Videók:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában