Megemlékezés

2023.03.10. 16:47

„Az alkalmazkodás csak addig lehetséges, amíg az a hazát szolgálja” - Horváth Boldizsárra emlékeztek a Vasi Jogásznapon

Koszorúzással emlékeztek Vas Vármegye jogászai és országos vezető tisztségviselők Horváth Boldizsár egykori igazságügyi miniszterre a XXVI. Vasi Jogásznapon.

Óvári Gábor

Forrás: Cseh Gábor

A nagy hagyománnyal bíró rendezvény idei témája a „Közlekedünk földön, vízen, levegőben” volt. Az egész napos esemény első felében a meghívott vendégek a Savaria Múzeum parkjában megkoszorúzták Horváth Boldizsár szobrát, majd az egykori miniszter Fő téri emléktáblájánál fejezték ki tiszteletüket. Megjelent és beszédet mondott Vámos Zoltán Vas vármegyei főispán. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy március idusán mindig eltöprengünk azon, hogy miként sikerült a nemzetnek túlélni sok évszázadot úgy, hogy identitásunkat, kultúránkat és lelkünket mindvégig megőriztük.

Horváth Boldizsárról szólva hangsúlyozta, hogy Szombathely egykori főjegyzője olyan nemzeti kiválóságok között említhető, mint amilyen Deák Ferenc, Kossuth Lajos és Széchenyi István volt. Kiérdemelte Deák Ferenc barátságát és tiszteletét, az 1848-49-es szabadságharc alatt az Országgyűlés szombathelyi küldöttjeként mindvégig kitartott a kormány mellett. A forradalom leverését követően fogházra ítélték, de újra tudta építeni szakmai pályáját és az Andrássy-kormány igazságügyi minisztere lett. Részt vett a magyar jogrendszer kialakításában 1867 után, szellemi teljesítményével beírta magát a magyar történelembe. A főispán hozzátette: a mai forrongó Európa hasonlít Horváth Boldizsár korának kaotikus Európájához, ezért az ő munkássága legyen példa, hogy az alkalmazkodás csak addig lehetséges, amíg az a hazánkat szolgálja.

Az ünnepi műsorban részt vettek a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum diákjai is. Koszorút helyezett el többek között dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke. A Jogásznap délutáni programjában a közönség szakmai előadásokat hallgathatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában