Életmű

2023.04.13. 12:38

Benkő Sándor Arany Kamera-díjas – Az elismerést a sajtófotó kiállítás megnyitóján vette át a budapesti Capa Központban

Ölbei Lívia

Keleti Éva, Bánkuti András és Benkő Sándor a díjátadón

Forrás: Benkőné Szabó Katalin

A Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, a budapesti Capa Központban vehette át Benkő Sándor MÚOSZ-nagydíjas fotóriporter – évtizedekig a Vas Népe munkatársa, fotórovatának vezetője - a tavaly alapított, az idén második alkalommal odaítélt Arany Kamera-díjat: több évtizedes kiemelkedő fotóriporteri tevékenységéért, a magyar sajtófotográfiáért végzett munkájának elismeréseként. Gratulálunk!

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobbjaiból megrendezett Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján nemcsak a kategóriagyőzteseket díjazták, hanem átadták a tavaly életre hívott Arany Kamera-díjat is. Az elismerést ezúttal három fotóriporter vehette át Bánkuti Andrástól, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnökétől, a tárlat kurátorától és Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfustól: Benkő Sándor, Kiss-Kuntler Árpád és Soós Lajos.

- De bizony meglepődtem – reagált Benkő Sándor a gratulációra. - Második éve, hogy ezt a díjat adományozzák a fotóriportereknek, eddig hárman kapták meg; az idén pedig Soós Lajos, Kiss-Kuntler Árpád és én. Örülök neki és nagyon büszke vagyok arra, hogy ismét egy rangos szakmai díjjal gazdagodhattam, amiért nem kellett semmit sem tennem, csak becsülettel végigélni az aktív éveimet. Az külön jólesett, hogy – ahogy az átadón elhangzott – az Arany Kamera-díjat a MÚOSZ elnöksége egyhangúlag támogatta számomra. A díjat Keleti Éva és Bánkuti András adták át. Érdekes, hogy 19 évvel ezelőtt szintén Keleti Éva gratulált elsőként a nagydíjhoz. Ezt a díjat egy aranyéremnek is tekinthetem - azon a versenyen, ami akkor kezdődött, amikor elfogadtam a Vas Népe fotóriporteri állását. Igazából persze nem tekintem ezt versenynek – és az eltelt évek a díj nélkül is ugyanúgy megtörténtek már. De az Arany Kamera olyan ragyogó keretet ad ennek az életműnek, amit büszkén vállalok - és köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzásegített.

Tegyük hozzá: bár az Arany Kamera-díj jelentős életművek elismerésére született, Benkő Sándor életműve ma is naponta gazdagodik – szerencsénkre. A kamerának, a fotós szemének nagyobb szerepe van, mint valaha.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában