Hagyomány

2023.06.12. 17:15

Bloomsday: helyszínbejárás alkalmával ajánlották a nagyközönség figyelmébe a két nap programjait

Több évtizedes hagyománynak hódolnak majd Szombathelyen a hétvégén: június 16-17-én megtartják a – kétnaposra bővült - 30. Bloomsdayt. A rendezvény főbb helyszínein, a főtéri Joyce-szobornál, a belvárosban a jeles napra készülő falfestményeknél és a Rákóczi utcai könyvterasznál, helyszínbejárás alkalmával ajánlották a nagyközönség figyelmébe a két nap programjait.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

A hétfő délutánra meghirdetett helyszínbejáráson Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere, Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény-koordinátor, valamint Németh Adrienn nemzetközi ügyintéző fogadta a sajtó képviselőit a Fő téren található Joyce-szobornál. Horváth Soma alpolgármester hangsúlyozta: a visszaszámlálás elindult, pénteken 14 órakor a szobornál megnyitják a rendezvényt. Hozzátette: a megnyitót követően Prieger Szabolcs vezetésével vonulnak majd át megtekinteni a Murális Műhely újabb két falfestményét, végül a Rákóczi utcában látják vendégül egy-egy pohár sörre a résztvevőket. Prieger Szabolcs a két nap programja között kiemelte a koncerteket, a Westwerk-kiállítást és a gasztronómiai elemeket.

A rendezvényen kiemelt szerepet kap két, jelenleg még készülő murális festmény: a kőszegi utcáról nyíló udvarokban, egy-egy házfalon kapott helyet Molnár Zsolt és az ír Gareth Joyce alkotása, melyeket hétfőn bemutattak a sajtónak. Molnár Zsolt Joyce Ulysses című könyvének hatodik fejezetét dolgozza fel alkotásában. Mint elmondta, nonfiguratív alkotásában a történet szerint éppen temetésre utazó főhősre koncentrál, a halál témakörét körbejárva. - Egyetlen szemszögből látható jól a murália - rejtőzködik, mégis megmutatkozik, ugyanúgy, mint a halál gondolata az életünkben – fogalmazott a művész. A könyv ötödik fejezetét Gareth Joyce, Írországból érkező alkotó viszi falra. Műve Horváth Soma szerint valódi szelfipont lehet a városban. Szántó István, a murális projekt szakmai koordinátora elmondta: a különleges technikával készülő festmény az ötödik fejezet helyszíneit jeleníti meg.

Alkalmi idegenvezetőink végül a Rákóczi utcában kialakított könyvteraszra kalauzoltak el minket, ahol elmondták: a terasz, bár a Bloomsdayre nyitották meg, már hétfőtől várja az olvasókat, egészen vasárnapig. Szombaton a Schrammel-udvarban könyvcsere pikniket tartanak, a hét folyamán pedig helyi kötődésű szerzők – kedden Fodor Sándor, és Cser-Kovács Ágnes, szerdán Dr. Szántó Szilvia és Szántó Dániel, csütörtökön Mira Sabo és Prieger Zsolt, szombaton Németh Krisztina – dedikálnak a terasznál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában