Gulyásleves, palacsinta

2023.06.24. 16:44

Ugrálóvár, palacsinta és közösségi programok az Éhen Gyula napokon

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg az Éhen Gyula napokat a szombathelyi keleti városrészért egyesület. A Nyitra Utcai Általános Iskola udvarán ugrálóvár, trambulin, zene és közösségi programok várják a környék lakóit szombaton.

Szombat délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a bográcsoknál és az asztaloknál: gulyáslevest, palacsintát és zsíroskenyeret is készítettek az önkéntesek. A kishuszárok az árnyas fák alatt hűsöltek, a Nyitra Utcai Általános Iskola tornatermében ottjártunkkor éppen ringató foglalkozást tartott Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna. Az intézmény udvarán előbb Németh Krisztián, a keleti városrészért egyesület elnöke, majd Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés frakcióvezetője köszöntötte a megjelenteket. 


- A Covid-járvány miatt ugyan egy-két év kimaradt, de már 16. alkalommal szerveztük meg az Éhen Gyula napokat. Ugrálóvár, trambulin, kishuszár-bemutató, lovacska, fotósarok és kézműves foglalkozások is várják a környék lakóit, várhatóan délután 5 óráig - tudtuk meg Németh Krisztiántól. 
Illés Károly szerint fontosak ezek a programok, hiszen megmutatják, egy-egy civil szervezet mennyire tevékenyen vesz részt adott közösség életében. - Köszönet illet mindenkit, aki hozzájárult a program megvalósításához: így külön köszönet jár az egyesület elnökének, Németh Krisztiánnak. Az ilyen alkalmakon van lehetőség a közös elmélkedésre is, így a körzet, a városrész ügyei is szóba kerülnek. Itt most több ötletet is hallottam, bízom abban, hogy ezek idővel meg is valósulhatnak - mondta el a közgyűlési frakcióvezető. 
Szombathely legendás polgármesteréről, Éhen Gyula munkásságáról, és az Éhen Gyula-telep kialakulásáról dr. Kalocsai Péter, az ELTE SEK történelem tanszékének tanszékvezető docense beszélt a jelenlévőknek. Kitért arra is: a Nyitra Utcai Általános Iskola jogelődje, a Zanati út és Szövő utca sarkán állt, azt 1928-ban építették. A második világháborúban azonban bombatalálat miatt megsemmisült. Az új iskolaépület Jegenye utcai szárnyát 1956 szeptemberében avatták fel,  majd amikor kitört 1956 októberében a forradalom, az intézmény további bővítését leállították. 1959-ben fejezik be a Nyitra utcában az iskolaépítést, ám az eredeti tervet a szűkös pénzügyi lehetőségek miatt erősen megcsonkították - emlékeztetett dr. Kalocsai Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában