Ismertetés

2023.07.20. 17:33

Bűnmegelőzés a strandon - A kibervédelem volt a fő téma

A rendőrség „Házhoz megyünk” programja keretében csütörtökön a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársai többet között a kibervédelemről tartottak ismertetést.

Horváth László

Németh Andrea őrnagy, kiemelt főnyomozó, Seffer Lilla őrnagy, sajtószóvivő, Barabás Mónika őrnagy, a bűnmegelőzési alosztály vezetőhelyettese, Cziráki László, a fürdő vezérigazgatója

Forrás: HL

– Az egyik jellemző kiberbűnözési módszer, hogy a csalók pénzintézeti alkalmazottnak kiadva magukat, egy folyamatban lévő tranzakcióval kapcsolatban telefonálnak - mondta Barabás Mónika őrnagy, a Vas Vármegyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési alosztály vezetőhelyettese – Megkérdezik, mi indítottuk-e a banki műveletet. Mivel nem mi voltunk, a válasz is nemleges. Így felajánlják a „segítségüket”. A „banki alkalmazott” csak kérdez, mi pedig ijedtünkben válaszolunk. Mindenre. Olyan kérdésekre is, amelyeket a hitelintézet valódi munkatársa sohasem tenne fel. A csalók elkérhetik a banki biztonsági adatainkat és előfordulhat egy program letöltését kérik. Ha ezeket megtesszük azzal lehet, hogy éppen egy bűnöző számára szolgáltatjuk ki magunkat, adatainkat, akár a teljes megtakarításunkat. Az ilyen beszélgetést szakítsuk meg, és hívjuk fel a bankunk központi számát.  

Fontos, ha úgy érezzük, hogy becsaptak bennünket, és rájövünk, hogy pénzt csaltak ki tőlünk, azonnal értesítsük a bankunkat és késedelem nélkül tegyünk feljelentést a rendőrségen.  

A fürdőzők mellett egy szlovák turistacsoport is érdeklődve jelent meg a rendőrség bűnmegelőzési sátránál. A nyelvi problémát hamar megoldották, egy fordító programon keresztül kommunikáltak.   

Cziráki László, a fürdő vezérigazgatója kiemelte, több mint félmillió vendéggel számolnak. Fontos, hogy mindenki jól érezze magét és biztonságban pihenjen.  A bűnmegelőzési szemléletformálás is lényeges, hiszen a fürdőzők új, fontos ismereteket szerezhettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában