Isteni gondviselés

2023.07.02. 18:57

„Köszönöm, hogy otthont, valódi otthont adtatok nekem” – Elbúcsúzott a kőszegi és kőszegfalvi hívektől dr. Perger Gyula plébános

Zsúfolásig megtelt a vasárnap délelőtti szentmisére a Jézus Szíve templom. Dr. Perger Gyula plébános elköszönt szeretett kőszegi és kőszegfalvi híveitől.

Tóth Kata

Forrás: VN/Németh Iván

- Tudom és akarom hinni, hogy semmi, de semmi sem történik velünk az isteni gondviselés nélkül – fogalmazott beszéde elején Gyula atya, és azzal folytatta: ő úgy jött Kőszegre, hogy annak idején majd innen megy nyugdíjba. Tervei voltak a közösségekkel és a templomokkal. Nem kérte a püspök atyát, hogy helyezze el Kőszegről. Az kizárólag az ő szándéka, hogy a szombathelyi székesegyház megüresedett plébánosi helyét vele töltse be.

Azután gyermekkorától, a szülői háztól kőszegi szolgálatának két évéig felidézte eddigi útját, közte az általános iskolát, a gimnáziumot, a szombathelyi tanárképző főiskola történelem-magyar szakát, kispapi éveit, a Pázmány-egyetemet, a papszentelést, első szentmiséjét, oladi, székesegyházbeli, kámoni kisegítő lelkészi szolgálatát, az Egyházmegyei Kollégiumot és kápolnáját, Szentkirályt, Táplánszentkeresztet, majd Rómát, II. János Pál boldoggá avatását, a XVI. Benedek pápával való találkozást. Folytatta Torony, Dozmat, Bucsu és Sé községekkel, az általa vezetett intézményekkel, megemlítve félelmeit, örömeit, aggodalmait, jóért harcoló természetét és igazságtalanságtól szenvedő énjét is. Mint mondta: mindig arra törekedett, hogy Krisztust mind jobban megismerjék az emberek, nem teológiai eszmefuttatásokon keresztül, hanem a bátorító kézfogásban, a kimondott szó őszinteségében, hitelességében, a segítőkészségben.

– A pillanat suhanását szeretném megállítani és késleltetni abban az állapotban, ami számomra gyümölcsöző volt – mondta a plébános, és többször elérzékenyült, amint sorra vette az elmúlt két esztendő történéseit, eredményeit, kezdve 2021 augusztusától, amikor aggodalommal lépett először az igehirdető állványhoz. Azóta megújult és a város ékessége lett a patinás plébániaház és annak udvara, és a befejezés felé halad a kőszegfalvi templom. Az atya kiemelte: kizárólag az említett két épület felújítását bízták rá plébánosként. A többi templom felújításáért a Szombathelyi Egyházmegye által megbízott szakemberek felelősek. Emlékként őrzi a szentmiséket, az adventi, karácsonyi közös készületet, a húsvéti ünnepkört, a fatimai körmeneteket, keresztelőket, első áldozásokat, bérmálásokat, házasságkötéseket és azt is, hogy utolsó útjára kísérhette a testvéreket, mondta. 

– A köztetek eltöltött két évben sok ajándékot kaptam. Jézus útján igyekeztem szolgálni mindenkit – fogalmazott, és köszönetet mondott külön mindenkinek, aki papságában segítette őt, aki mellette állt. Végül azt kérte: továbbra is imádkozzanak érte, mert nagy szüksége van rá. Imádkozzanak, hogy Krisztusnak hűséges szolgája lehessen, bárhol is kell szolgálatot teljesítenie.

Perger Gyula a püspöki rendelkezés szerint augusztus 1-jétől a szombathelyi székesegyházban folytatja szolgálatát. A szentmise végén az egyházközség képviselői, Básthy Béla polgármester és a hívek is megköszönték kőszegi szolgálatát.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában