Ünnep

2023.07.31. 11:35

Külsőleg és belsőleg teljesen megújult a kőszegfalvi templom - fotók

Kívül-belül megújult a kőszegfalvi templom, vasárnap este együtt ünnepelt a hívő közösség az Isten házában. A megáldást Brenner József nagyprépost, helynök celebrálta dr. Perger Gyula plébános, Rácz Ágoston atya és Németh Norbert kispap társaságában.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Kőszegi plébánossága utolsó előtti napján adott hálát Perger Gyula a kőszegfalvi templomban azért a közel egyéves munkáért, amelyre tavaly ősszel kérte Isten áldását. Tavaly ősszel néhány hónap alatt megújult a teljes tetőszerkezet. Az ehhez szükséges anyagi forrást a magyar kormány biztosította, mondta. Majd július végére, négy hónap alatt lett kész a templom. Megtörtént a templom körüli vízelvezetés, sőt a kivitelezők a két hátsó szomszéd vízelvezetését is megoldották, hogy többet ne folyjon a házuktól a templomra a csapadékvíz. 

Külső színezést kapott a templom., a templombelsőnek új aljzata lett szigeteléssel, és szigetelték a belső oldalfalakat is. Új lépcső vezet a kórusba, mivel a korábbi teljesen elkorhadt. Új a villanyhálózat és a hangosító berendezés, valamint a padlóburkolat. Felújították a korhadásnak indult templomi padokat, új kórusajtó is készült. A sekrestye is teljesen megújult, oda új sekrestyebútorzat került. A korábban egyszínű templombelsőben neobarokk díszítő festést álmodott meg Gyula atya, amelyet Tarr György festőrestaurátor művésszel közösen terveztek. 

A felsorolt munkákat a Püspöki Hivatal, a Kőszegi Önkormányzat, valamint a helyi hívek adományából valósították meg. Az atya megköszönte Básthy Béla polgármesternek és a képviselőknek, hogy a jó ügy mellé álltak. Megjegyezte még: a 14. egyházi ingatlant újítja fel, és eddig mindig, mindenhol határidőre végeztek a munkával.

Brenner József nagyprépost áldotta meg ünnepélyesen a templomot. Prédikációjában azt a kérdést tette fel, hol van az Isten országa? Majd válaszolt: nem mi vagyunk az Isten országában, hanem az Isten országa van bennünk, a lelkünkben, amikor hiszünk és gyakoroljuk a szeretetet. Keresnünk kell azt, olyan, mint a rejtett kincs. És figyelmeztetett: nem külsőleg, hanem belül vagyunk katolikus-keresztények. Majd arról beszélt, mind lámpagyújtogatók vagyunk, akik gyújtogatják az emberek szívében a hitet. Ha mind lámpát gyújtunk, világos lesz, az Isten országa növekszik. A templom is bizonyos mértékig ezt a növekedést szolgálja. Akik oda járnak, azokban megerősödik az Isten iránti ragaszkodása. Kiemelt vendégként jelen volt a felszentelésen Ágh Péter országgyűlési képviselő. A szertartás után Básthy Béla polgármester és a hívek elköszöntek szeretett plébánosuktól.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában