Ausztria

2023.08.17. 19:00

Seibersdorf WADA: Ausztriában ellenőrzik a magyar doppingmintákat

Megkezdődtek a doppingellenőrzések a budapesti atlétikai világbajnokság előtt. A mintákat egy magyarokból álló csapat veszi le, amiket aztán naponta szállítanak át egy WADA által akkreditált alsó-ausztriai laboratóriumba.

Vaol.hu

Forrás: magyarok.orf.at

Mint az ismeretes, Budapesten augusztus 19 és 27. között rendezik Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét. És ehhez kapcsolódóan már megkezdődtek a doppingellenőrzések. Több mint 200 országból több mint 2000 atléta részvételére számítanak, akiktől a mintákat egy magyar csapat veszi majd, és naponta szállítják Seibersdorfba, a WADA által akkreditált alsó-ausztriai laboratóriumba - írja a magyarok.orf.at

Tisztán magyarokból álló csapat veszi le a mintákat

Négy nappal a budapesti világbajnokság kezdete előtt megkezdődtek a doppingellenőrzések, amelyeket egy tisztán magyar csapat végez. „A feladat óriási, de ugyanilyen tiszteletreméltó“ – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. A csapat feladata, hogy minden nap minden mintát levegyen és biztonságosan a laboratóriumba vigyen a vizsgálatra. Az eredmények kezelése azonban az Athletics Integtity Unit (AIU) felelőssége és hatásköre, amely független szervezeti egység, és a világ egyik legnagyobb, legszigorúbb és legjobban szervezett doppingellenes intézményének mondható.

A doppingellenőrzések végrehajtása

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta, hogy minden munkatársuk magyar, és nem kértek segítséget más országok doppingellenes szervezeteitől, bízva abban, hogy a nagy tapasztalattal és az olyan nemzetközi versenyekkel, mint a Budapesten megrendezett úszó-világbajnokság, egyedül is meg tudják oldani a feladatot. A mintavételi csoport 94 főből áll, köztük 50 doppingellenőr, 12 vérvételi szakember, 32 doppingellenőr-asszisztens és egy 10 fős háttérirányító és koordinációs csoport. Őket 164 önkéntes segíti.

A doppingellenőrzés részletei

A MACS vezetője bejelentette, hogy kedden megkezdődtek a versenyen kívüli vizsgálatok Budapesten azok számára, akik már beköltöztek a szálláshelyükre. "Ezek nem helyezéshez kötöttek, hanem személyre szabott, úgynevezett célzott vizsgálatok, amelyek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Biológiai Útlevél Programjának részét képezik. A világbajnokságon 650 vérmintát és 500 vizeletmintát vesznek, utóbbit elsősorban a versenyek után, akkor már a helyezésekhez kapcsolódóan. Emellett az általános doppingellenes profilon túl számos további elemzés is lesz, sok EPO, növekedési hormon és a szteroidok izotóparányának mérése, tehát minden, ami ma a doppingellenes ellenőrzések „étlapján" szerepel“ – magyarázta Tiszeker Ágnes, hozzátéve, hogy a mintákat naponta viszik majd a WADA által akkreditált, ausztriai Seibersdorfban működő laboratóriumba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában