Megemlékezés

2023.10.30. 16:14

Halottak napja alkalmából érkezett szlovén delegáció Sárvárra

Halottak napja alkalmából hivatalos szlovén delegáció érkezett Sárvárra, hogy a helyi önkormányzat képviselőivel közösen megemlékezzen a II. világháború alatt Sárvárra, az egykori internálótáborba elhurcolt szlovén áldozatokról.

Vaol.hu

Forrás: Czupor Szilvia

A megemlékezést az egykori Műselyemgyár épületénél kezdték meg, ahová a II. világháború alatt közel kétezer szlovén embert internáltak. A főhajtás a Soproni úti köztemetőben folytatódott, ahol több száz kereszt emlékeztet a II. világháború kegyetlenségeire - 1942 és 1945 között 589 szlovén polgár vesztette életét a sárvári internálótáborban – olvasható a város hivatalos oldalán megjelent bejegyzésben.

A temetőben a magyar és a szlovén himnuszt követően Dejan Židan, a Gazdasági, Idegenforgalmi- és Sportminisztérium államtitkára vezetésével koszorút helyeztek el a szlovén delegáció tagjai.

A sárvári önkormányzat nevében Kondora István polgármester, dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, dr. Bankits László aljegyző és Sütő Károly nyugalmazott aljegyző koszorúzta meg az internáltak emléktábláját. A megemlékezésen részt vett mások mellett Tibor Hebar községközi vezető és Jože Vidič, egykori internált. A koszorúk elhelyezése után közös fejhajtással emlékeztek az áldozatokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában