Finom ételekkel, borokkal

2023.10.01. 14:00

Szüreti mulatság a Vashosszúfalui Tájház Lábaspajtájában

Szüreti mulatság volt szombaton a Vashosszúfalui Tájház Lábaspajtájában – finom ételekkel, borokkal, helyi termékek és kézműves portékák vásárával.

Merklin Tímea

Forrás: VN

A programok sorában kora délután átadták a Tájház kemencéjét, amit Kaszás Csaba plébános áldott meg.

Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében méltatta Kardos Andrea, a tájház megálmodója és működtetője tevékenységét, aki családjával megvásárolta ezt a parasztházat, amiből tájházat alakított ki kiállítással, mellette egy nagy lábaspajtát hozott létre, most pedig egy kisebbet, ebben van a búbos kemence. A fejlesztések önerőből valósulnak meg.

A digitalizáció korában szinte hihetetlen, hogy egy ilyen hagyományőrző rendezvény itt 2-300 embert megmozgat – mondta Marton Ferenc a beszédében, körüljárva azt a kérdést is, hogy a felgyorsult világban, ahol nincsenek határok, és a nemzeti identitás is bizonytalan, úgy látszik, hogy az embereknek egyre nagyobb szükségük van arra, hogy a gyökereikhez visszanyúljanak.  

A szombat délutáni kulturális műsorban fellépett a Nicki fergeteg Néptáncegyüttes, az Alsóújlaki Csillámpónik, az Animato Énekegyüttes, és láthatták a Szarvaskendi Zöld Küllő együttes vidám előadását. Műsort ad a helyi Ad Hoc Együttes, csikós bemutatót tartanak a Simonka testvérek, kovácsbemutatóval Tóth Dávid Kornél készült. A mulatsághoz a zenét Horváth Máté szolgáltatta. A rendezvény ideje alatt Biczóné Horváth Edina retro kiállítása, valamint Horváth György, 175 éves honvédség tiszteletére készített tárlata tekinthető meg. A rendezvényt Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke támogatta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában