Kiállítás

2023.11.15. 18:57

A három barát Ostffyasszonyfán - Jókai megérkezett Petőfiékhez

Jókai Mór komáromi éveit felidéző fotókból nyílt kiállítás a magyar nyelv napja alkalmából a művelődési ház Petőfi-emlékszobájában.

Polgár Patrícia

Dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna a kiállítótérben

Forrás: VN

Az emlékszoba állandó kiállításába ékelve tekinthető meg a Jókai Mórnak emléket állító időszaki kiállítás. A tárlatot dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna helytörténeti kutató, az ostffyasszonyfai Petőfi-kultusz elkötelezett ápolója válogatta össze Molnár Zoltán fotóanyagából, amely főként komáromi fotókat és Jókai használati tárgyait megörökítő képeket tartalmaz. 

– Petőfi az ostffyasszonyfai tartózkodása, a katonaság után Jókaiban újabb hű barátra talált Orlay Petrich Soma mellett Pápán. Petőfi gyakran vendégeskedett Jókaiéknál Komáromban, Jókaival együtt lakott a forradalomig Pesten, s Jókai volt az, aki a Petőfi-emlékbizottság elnökeként sokat tett a Petőfi-emlékek összegyűjtéséért – mesélte dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna, hozzátéve: a kiállításnak hála ismét együtt lehet a három barát, Petőfi, Orlay Petrich és Jókai, ezúttal Ostffyasszonyfán. A megnyitó napján mindehhez pontos évfordulója volt annak, hogy Jókai miniatúrát festett Petőfiről Kecskeméten – violaszín sárga gombos frakkban örökítette meg –, amikor befogadta az éppen vándorszínészi társulatát vesztett költőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában