Megemlékezés

2023.11.20. 18:49

Ükunokája mondja: Éhen Gyula neve mindenkié!

Éhen Gyula íróasztalánál tanult meg írni, olvasni, mint ahogy fiai is. Simon Balázs, a legendás szombathelyi polgármester ükunokája hangsúlyozta: mai szemmel nézve konzervatív, keresztény értékeket képviselő, mélyen vallásos ember volt Éhen Gyula.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Az Alkotás utcában, a Veres Gábor szobrászművész által készített Éhen Gyula-szobornál találkoztunk Simon Balázzsal, Szombathely legendás polgármesterének ükunokájával (apai ágon nagyanyjának volt a nagyapja). Százhetven évvel ezelőtt, 1853. november 22-én született Éhen Gyula, aki nem csak várospolitikusként, ügyvédként, újságíróként és országgyűlési képviselőként is tevékenykedett.

- Éhen Gyula egy nagyon szigorú ember volt, mélyen vallásos, aki hitt a jól végzett munka eredményében, s azért elismerésként meg is volt a jutalom – emlékezett az ükunoka. - Nagyanyám életében ez a nap végén a jól megérdemelt cukorkát jelentette gyerekként. Volt olyan alkalom, amikor korábbi koszorúzáson feltettem a kérdést: vajon ma, aki a városvezetésben ténykedik, s ha Éhen Gyula valamilyen formában ide kerülne, ezt a cukorkát megkapná-e, mint elismerést? - tette fel a kérdést Simon Balázs, aki hisz abban, hogy valamit hozunk magunkkal az ősöktől, ami jövőnk felé visz. - Egy fának a belsejében is bent van az a kis magonc, amivel elkezdett nőni. Minden a múltunkból ered – hangsúlyozta az ükunoka, aki a Keleti Városrészért Egyesület elnöke, Németh Krisztián meghívására érkezett az Éhen Gyula szoborhoz, hogy főhajtással tisztelegjen neves felmenője emléke előtt.

Forrás: Szendi Péter

Simon Balázstól megtuduk, azokat a városvezető nevéhez kötődő kezdeményezéseket, mint az Éhen Gyula napok, a Éhen Gyula díj, vagy az Éhen Gyula Akadémia szívesen támogatta. Ám rossz szájízzel követi azt a ciklikusan visszatérő jelenséget, ami az egykori polgármester nevével kapcsolatosan megjelenik. Kertelés nélkül kimondja: - Ne sajátítsuk ki Éhen Gyula nevét, mert Éhen Gyula neve mindenkié! Én sem sajátíthatom ki ugyanúgy, mint ahogy más sem. Egy konzervatív, keresztény emberről, illetve a családjáról, leszármazottjairól beszélek. Követünk egy értékrendet, amibe azt gondolom – ki merem mondani – a mai baloldali politika nem fér bele, mert nem az az értékrend, amit Éhen Gyula képviselt – húzta alá. Majd rámutatott: a liberális politikai szemlélet mást jelentett Éhen korában és mást jelképez ma. - Annak idején Éhen Gyula díszmagyar ruhában volt liberális (szabadelvű) politikus, ma aki díszmagyarban megjelenik, az nem liberális - hangsúlyozta Simon Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában