Közgyűlés

2023.12.14. 12:42

Életpályamodell: a háziorvosoknak 190 milliót fizettek ki Szombathelyen

A szombathelyi közgyűlés egyetértett azzal: 2024. február 1-jétől új szombathelyi háziorvos álljon munkába a vasi megyeszékhelyen, de ahhoz a szakmai szervezetek támogatását kérik. A háziorvosok életpályamodellje is napirendre került: arra 190 millió forintot fizettek ki 2020 óta.

Tömböly Ágnes

Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi közgyűlés egyetértett azzal, hogy a Szombathely, Jáki út 35. szám alatti 7. számú felnőtt háziorvosi körzetben a háziorvosi feladatokat – az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Magyar Orvosi Kamara támogató véleménye esetén - dr. Szlivka János helyett dr. Angyalosy Levente lássa el 2024. február 1-jétől. Mint arról korábban írtunk: dr. Angyalosy Levente jelenleg a Markusovszky-kórház Belgyógyászati osztályán dolgozik, a fiatal szakembert onnan igazolhatja át a szombathelyi önkormányzat, amennyiben ahhoz a szakmai szervezetek is hozzájárulnak.

190 millió forintot fizettek ki háziorvosoknak 

Szombathelyen 2020 elején három tartósan betöltetlen házi gyermekorvosi körzetet, valamint 2020. február 1-jével megüresedett 1 gyermekorvosi körzetet tartottak nyilván. A Háziorvosi Életpálya Modell 2020. március 1-jei bevezetése óta összesen 55 orvos csatlakozott - derült ki az előterjesztésből.

Dr. Kecskés László, az egészségügyi szakmai bizottság elnökeként (Fidesz-KDNP) sikeresnek értékelte a kezdeményezést, hozzátéve: 190 millió forintot fordított erre a város. A dokumentumból megtudtuk: a modell keretében 2020-ban 58 millió forintot,  2021-ben 61 millió forintot, 2022-ben 34 millió forintot, 2023-ban 37 millió forintot fizetett ki az önkormányzat.   

Dr. László Győző alpolgármester (ÉSZ) emlékeztetett: a modellben foglalkoztatottak közül eddig csak egy felnőtt háziorvos váltott praxist.  Tartósan betöltetlen praxis nincs Szombathelyen.  

Orvosi ügyelet: a Markusovszky-kórház orvosai is segítettek

A közgyűlésen szóba került az új orvosi ügyeleti ellátás is, amit december 1-jén a Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vett át Vas vármegyében. Dr. Kecskés László arról tájékoztatott:  rendben zajlik az ellátás, december 13-áig mintegy 1000 beteget láttak el ügyeleten. A háziorvosokkal a szerződéskötés jelenleg is tart, sőt, elmondása szerint az elmúlt időszakban kicsit felgyorsult a folyamat. 

Dr. Kecskés Lászlótól megtudtuk azt is, az OMSZ megköszönte a Markusovszky-kórház segítségét: az elmúlt időszakban 8 kórházi orvos vett részt az ügyeleti feladatok ellátásában. - Jó lenne, ha nem csak a havi kettőt, hanem a sürgősségi ügyeleti szakaszban legalább egy ügyeletet - az éjszaka során - is vállalnának a szombathelyi háziorvosok - ezt is kérte dr. Kecskés László, aki ebben a városvezetés segítségét kérte. Dr. Nemény András polgármester úgy reagált: csak kérhetik ezt, hiszen szerinte ehhez az eszközök kikerültek a kezükből. Dr. Kecskés László azonban emlékeztetett: az önkormányzattal állnak munkaszerződésben a háziorvosok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában