Felmérés

2024.01.04. 07:00

Az öreg tölgy jól van - Fadoktorok vizsgálódtak a Kámoni Arborétumban

A szakemberek a Kámoni Arborétum legidősebb fáját, a 230 éves tölgyet is műszerrel vizsgálták meg. Arra jutottak: a fa jól van, gondos ápolás mellett hosszú évtizedeken át adhat árnyat a kirándulóknak.

Horváth László

Németh Gábor: Sok tanulsággal szolgált ez a felméréssorozat

Fotó: Unger Tamás

– A Kámoni Arborétum fokozottan védett természetvédelmi terület – mondja Németh Gábor, az arborétum vezetője. – Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ne kelljen kivágunk a fákat. A látogatók biztonságát teljes mértékben figyelembe véve arra törekszünk, hogy a fák minél tovább éljenek. Elsősorban az életfeltételeket próbáljuk javítani. Például mulcsozzuk a tövüket, plusztápanyagot kapnak. A természetes takaró megfogja a vizet, télen melegen, nyáron hűvösen tartja a talajt. A fák gyökérzetének is szüksége van levegőre, ahol szükséges, kerítést is kialakítunk, hogy a látogatók minél kevésbé tömörítsék a földet. 

Németh Gábor minősített faápoló szakmérnök képzésre jár a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Itt került kapcsolatba Szaller Vilmossal, hazánk egyik tapasztalt favizsgálójával. Az egyik vizsga után kérte fel, jöjjön el Szombathelyre. 

A szakember és csapata tavaly ősszel ötven, százévesnél idősebb fát vizsgált meg egyedülálló módszerrel 

– folytatja Németh Gábor. – A Fakopp 3D Akusztikus Tomográf képes roncsolásmentes módon felmérni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. Az eljárást a Soproni Egyetemen fejlesztette ki dr. Divós Ferenc. A mérés úgy történik, hogy a fákon, különböző magasságokban érzékelőket helyezünk el. A hangrezgés terjedésének sebessége alapján kimutatja a teljes belső szerkezetet, a számítógép ezt egy ábrán jeleníti meg. A kék szín a teljesen elhalt, a piros a korhadt, a mélyzöld pedig az egészséges részeket jelöli. Az arborétum 130 éves, de több, 200 évesnél is idősebb tölgy van itt. 

Előzetesen kicsit tartottam attól, milyen állapotban lesznek ezek az idős fák. 

Kiderült: velük különösebb gond nincs. 

A legidősebb fánk, egy 230 éves tölgy törzse belül teljesen odvas, mintegy tíz centiméteres váz tartja a lombkoronát. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a fa stabilan áll. Gondos ápolás mellett további évtizedekig birtokolhatja a legidősebb címet. Viszont vannak olyan fák, amiknél fel sem tűnt, hogy bajok lehetnek. Az egyik hikori diónál észrevették az elhalt kérget. Egy égeren olyan gombát találtak, ami arra utal, hogy a gyökérzete szinte teljesen élettelen – sorolja Németh Gábor. 

Úgy összegez: sok tanulsággal szolgált ez a felméréssorozat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában