Olimpiai sportág

2024.01.15. 19:40

Söprűvel mentünk a jégre - Kipróbáltuk a curlinget: nevetés, stratégia és csapatépítés - fotók

Igen, ez az a játék, ahol a jégen csúszó kövek előtt söpörnek veszettül. Bevallom, a tudásom nekem pont idáig tartott korábban a curlingről, de ez megváltozott!

Gáspár Eszter

Jókedv és tanulás a jégcsarnokban. Ilyen a curling

Forrás: Unger Tamás

Szombathelyi sajtós kollégákkal seprűt ragadtunk, és kapva kaptunk a lehetőségen, hogy mi is kipróbáljuk, hogyan játsszák pontosan a curlinget, amely egyébként olimpiai sportág. A szombathelyi Trend Optika Jégcsarnokban vasárnap este először egy rövid elméleti órán vettünk részt, ahol ismertették a játékszabályokat. A curling tehát egy csapatjáték: a játékosok köveket tologatnak egy jégtáblán a célfelület felé. 

Gáspár Eszter koncentrál
Forrás: Unger Tamás

Mindegyik csapatban négy játékos van a pályán. A cél az, hogy a csapat köveit a célfelület közepére, az úgynevezett „házba” – minél közelebb tologassák az ellenfél köveihez képest. A csúszás különböző korrekcióit a többi csapattag söpréssel végezheti, a kőhöz azonban nem érhetnek hozzá. Egy mérkőzés tíz endből (játékmenetből) áll. A csapatoknak az egész mérkőzést tekintve 73-73 perc játékidő áll rendelkezésükre. 

Egy end 8-8 kő csúsztatásából áll. Az end győztese az a csapat, amelynek köve(i) a célterület középpontjához a legközelebb van(nak) az end végén. A csapat annyi pontot kap, ahány korong van közelebb a középponthoz, mint az ellenfél legközelebbi köve. Az a csapat győz, amelyik a tizedik end végén több ponttal rendelkezik. Aki csinálja, könnyen megérti! A megszerzett tudással mi azonnal jégre is mentünk. Váltócipőre és kényelmes sportos öltözetre volt csak szükség, és már csúsztattunk is. A szakképzett instruktorok minden résztvevőre kiemelt figyelmet fordítottak. Nagyon jó volt kipróbálni egy olyan sportot, amelyet csak tévében láttam korábban. A jó hangulat mellett a versenyszellem is gyorsan elkapott minket. A curling remek sport – és csapatépítő is egyben. Hiszen nemcsak egyszerű jobbra-balra sepregetésről van szó: a curling egy stratégiai játék, sok odafigyelés, kitartás kell hozzá. Aki nem hiszi, járjon utána – de főleg: próbálja ki!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában