vaol.hu podcast

2024.02.25. 16:00

Sztársportolókat gyógykezel - Gerd Müller rehabilitációjában is részt vett Fehér József

Dróth Zoltán, a HVSE futsalcsapata, a magyar labdarúgó-válogatott, Piros Zsombor teniszező, Dzsudzsák Balázs, Julian Weigl – mi a közös bennük? A sztársportolókat Fehér József gyógytornász-­fizioterapeuta kezelte. Nemrégiben hazatért Mesterházára.

Horváth László

Forrás: Horváth László

Ha sportsérülés utáni rehabilitációról van szó, akkor Fehér Józsefnek a szombat sem pihenőnap. A legmodernebb technikával felszerelt  rendelőjében ezúttal a HVSE futsalosa, Szalmás Zoltán sportsérve után, a csapatba való visszatérése előtti felépítő edzésen volt nála. A kerékpározás húsz perc, közben beszélgettünk. – Huszonhárom évvel ezelőtt gondoltam egy nagyot és kiköltöztem Németországba. Korábban sportoló voltam, mindenképpen szerettem volna visszakerülni ebbe a közegbe. Edzőként erre nem volt lehetőségem, így ezt a szakmát választottam. Most pedig sztársportolókat is kezelhetek. 

Sztársportolókat
Sztársportolókat fogad Mesterházán - Fehér József utasításai szerint a HVSE futsalosa, Szalmás Zoltán sportsérve után, a csapatba visszatérése előtti felépítő edzést végezte. 
Fotó: Horváth László

Nyelvet tanultam, és hogy megéljek, étteremben dolgoztam. Elsőként a sporttudomány diplomámat szereztem meg Németországban, majd következett a főiskolai gyógytornász- és a manuálterapeuta-képzés. Viszonylag hamar kapcsolatba kerültem az 1860 München labdarúgóutánpótlás-csapataival. Tudatosan építettem ki a kapcsolatrendszeremet a sportorvosokkal, a 2010-es években már egyre több magyar válogatott labdarúgó járt ki hozzám. Aztán amikor 2014-ben Dárdai Pál lett a szövetségi kapitány, csatlakoztam a szakmai stábjához. Azóta a csapatnál vagyok.

Fehér József szülei segítségével tavaly úgy döntött, hazaköltözik Mesterházára, itt alakította ki  rehabilitációs központját. Azóta kis túlzással egymásnak adják a kilincset a játékosok. Dzsudzsák Balázs, az egykori válogatott labdarúgó például a sérülések megelőzése okán utazott el hozzá. Pár nap múlva a debreceni Kusnyír Erik érkezik. A sportolók általában a közeli Bükfürdőn szállnak meg, aztán, ha az állapotuk megengedi, a büki sportpályán edzenek.

Fehér József nem is büszkeséggel sorolja, kikkel dolgozott. A leghíresebb és legemberibb minden bizonnyal Gerd Müller focista volt. A listán ott van még Dróth Zoltán, Piros Zsombor, Ferenczi János, Mezei Szabolcs; aztán Julian Weigl, a Benfica játékosa. Amikor munka van, Németországba, Olaszországba, Portugáliába is elrepül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában