Közösségünk kincsei

2024.03.02. 19:35

Szent Márton kultusza a Toronyi Művelődési Házban

Közösségünk kincsei névvel vándorkiállítás kezdődik a Szent Márton kultuszról. A roll-up tárlat tíz vasi községben lesz megtekinthető, első állomása a Toronyi Művelődési Ház, ahol ünnepélyes keretek között nyitották meg a kiállítást szombaton délelőtt.

Csabai Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Az eseményt Szabó Zsolt, a Toronyi Művelődési Központ igazgatója kezdte beszédével, majd az Aranypatak asszonykórus színvonalas műsorát hallhattuk. Jelen volt Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója is, aki hangsúlyozta, szeretnék a kistelepüléseken is megmutatni, hogy a múzeumokban milyen kincseink vannak. A tárlat egyik részén a Savaria Múzeum és tagintézményei láthatóak, a másik pillér pedig a Vas megyei identitást mélyen átható Szent Márton kultuszra épül. 

Szent Márton kultusz a kistelepüléseken is

Csapláros Andrea megköszönte a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködését, az intézmény képviseletében Csepregi Anita volt jelen a megnyitón. 

- A tárlat a Petőfi Kulturális Program keretében valósult meg a Magyar Nemzeti Múzeum és a Savaria Múzeum együttműködésében. A Nemzeti Művelődési Intézet egy koordinátor szerepet tölt be. Lényege, hogy minél több olyan rendezvény és program jusson el a kistelepülésekre is, amely egy magasabb színvonalú kultúrát ismertet meg a lakosokkal. – fejtette ki Csepregi Anita. 

Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője elmondta, igyekeztek a püspök életének legjelentősebb állomásait bemutatni a kiállításon. Kiemelte, Savaria szentjének élettörténete példaként szolgálhat valamennyiünk számára. A kiállításon kibontakozik előttünk egy olyan ember életrajza, aki híres volt az odaadásról, az együttműködésről, a segítőkészségéről, a gondoskodásról, a szeretetről. Ezek pedig olyan örök emberi értékek és üzenetek, melyeknek a mai korban is jelen kell lenniük az életünkben. A tárlat két hétig lesz a Toronyi Művelődési Házban, a következő állomás Ják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában