Vasi vizeken

2024.03.10. 19:03

Több, mint 100 mázsa pontyot és 430 kilogramm süllőt telepítettek a vasi vizekbe

Mintegy 102 mázsa ponty és 430 kilogramm süllővel frissültek a vasi vizek. Köszönhetően az elmúlt hetek enyhe időjárásának és a horgászok bizalmának, összehangolt, nagyarányú haltelepítés valósult meg a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szervezésében.

Vaol.hu

Több, mint 100 mázsa pontyot és 430 kilogramm süllőt telepítettek a vasi vizekbe

Fotó: VN/Vasi Vizeken

Puskás Norbert ügyvezető elnök elmondta: a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kezelésébe lévő szinte valamennyi állóvíz, illetve a Rába folyó több szakasza is szép egészséges, fogható ponttyal frissült. A mintegy 102 mázsa telepítendő halmennyiség a Tógazda Zrt. Mikén lévő tóegységéből érkezett. 

Érkeznek a halak az új otthonukba - Gaál Dezső és Kiglicsi László szemlézik a helyszínt 
Fotó: VN/Vasi Vizeken

A szombathelyi, a celli, a vasvári tóba és a Rábába is került ponty

A haltelepítésből a Gersekaráti Sárvíz-tóba, a Magyarszecsődi tóba, a Máriaújfalui Hársas-tóba és szombathelyi Csónakázótóba 800; az Újperinti bányatóba 700; a Püspökmolnári és a Csánigi bányatóba 600; a Szombathelyi Horgásztóba, a Vasvári tavakba, a Merseváti-tóba, a Celldömölki Téglagyári és Park-tóba, a Rába Ikervári duzzasztott szakaszába és a Rába Ikervári műcsatornába 500 kilogramm jutott. Mintegy 400 kilogramm ponty került továbbá a Kerkafalva Kéthatár-tó, a Vadása-tó és a Gencsapáti-tó vizébe, 300 kilogramm pedig a Kerkaszentkirályi Kerka-tóba, a Csepregi tóba és a Rábasömjéni tóba.

A haltelepítés után nem rendeltek el horgászati tilalmat. Ugyanakkor nyomatékosan felhívják a pecások figyelmét a jogszabályban és a horgászrendben foglalt alsó (minimum 30 centiméter) és felső (maximum 50 centiméter) méretkorlátozásra, valamint a heti (hat darab nemes hal) és napi (két darab ponty) darabkorlátozás betartására - ezen előírások különböznek az Országos Horgászrendtől.

Süllőt is telepítettek

Mintegy 430 kilogramm I-II. nyaras (20-80 dekagrammos) süllő telepítésére is sor került nőnapon. Ezek a halak azonban jelenleg még nem érik el a megtartható méretet, illetve tilalmi időszakkal is védettek, így kérik a horgászokat, hogy kíméljék a frissen telepített tüskéshátúakat, célzottan ne horgásszanak süllőre, véletlen fogás esetén pedig minél kíméletesebben, haladéktalanul szabadítsák meg a horogtól, és bocsássák vissza a vízbe. Az országos horgászrend szerint fajlagos tilalmi időszakban a védelmet élvező, illetve ívó halfajra, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni etikátlan és tilos. Amennyiben az adott horgászhelyen sorozatosan méreten aluli vagy fajlagos tilalom alatt álló hal akad horogra, a halállomány kímélése érdekében horgászati módszert, illetve szükség szerint horgászhelyet kell változtatni - hívta fel a figyelmet az ügyvezető elnök.

A süllőből egyébként 100 kilogramm jutott a Magyarszecsődi tóba, a máriaújfalui Hársas-tóba és a Rába folyó Körmend-Szentgotthárd szakaszára, 80 kilogramm a Kerkafalva Kéthatár-tóba és további 50 kilogramm a Vadása- tóba, valamint 30 kg a Kerkaszentkirályi Kerka-tóba.

Puskás Norbert kiemelte: terveik szerint március-április során folytatódnak horgászvizeiken a ponty és ragadozó telepítések, illetve folyamatban van ritka, folyóvízi fajok beszerzése is.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában