Helyi közélet

2024.04.24. 15:00

Lesz-e megállni tilos tábla a körforgalom miatt az oladi iskoláknál Szombathelyen? (Frissítve!)

Lesz-e megállni tilos vagy várakozni tilos tábla a szombathelyi oladi iskoláknál? - sok szülőt foglalkoztat a kérdés, amióta Horváth Attila alpolgármester bejelentette: eldöntötték, hogy minikörforgalmat alakítanak ki az utca végén.

Vaol.hu

Általános forgalmi helyzet a Simon István utcában 16 óra magasságában

Fotó: VN

Közösségi oldalán videóbejegyzésben osztotta meg Horváth Attila, a Demokratikus Koalíció (DK) szombathelyi politikusa: eldöntötték, az oladi városrészen a Simon István utca végét kiszélesítik, és európai uniós forrásból minikörforgalmat alakítanak ki. Bejelentette azt is, megtiltják a gépkocsival történő megfordulást az utcában. Minderről közlekedési szakemberekkel is egyeztetett az alpolgármester. 

Oladi
Általános helyzetkép iskolakezdéskor és -záráskor: két oldalon állnak az autók a Simon István utcában 
Fotó: VN

Két oktatási intézmény - egy általános iskola és egy szakközépiskola - található a Simon István utcában. Reggel iskolakezdés előtt, majd 16 óra magasságában a képünkön látható közlekedési helyzet általánosnak mondható. A szülők gépkocsijukkal az utca két oldalán parkolnak, az előzékenységen múlik éppen melyik sor haladhat: az iskola felé tartó, vagy az iskolától éppen távozók sora. 

Az utca elején, a Kodály Zoltán utcában van ugyan egy parkoló mintegy 60-80 férőhellyel. A szakközépiskolások közül azonban többen már autóval érkeznek, és ott állnak meg. Reggelente és délután - ha csak az alsó tagozatos diákokat számoljuk, akiket autóval hoznak és visznek - talán nem túlzás azt mondani, több száz autó fordul meg az iskola környékén. A Kodály utcai parkolótól az iskoláig elsétálni, majd vissza, jó pár percet igénybe vesz, ez tovább szűkíti a szabad parkolóhelyek számát 7.40 és 8 óra között, illetve délután is. 

A szülők közül többen az iskola étterménél parkolnak, mások az egyik Kassák Lajos utcai társasház tulajdonában lévő magánutat és magánparkolót használják. Emlékezetes marad az is, amikor 2022 februárjában az egyik Kassák Lajos utcai társasház építkezési helyszínéről egy több tonnás teherautó a Simon István utcán át éppen 16 óra magasságában távozott, amikor a legnagyobb tumultus volt. Időközben ez a társasház is felépült... 

Oladi
A Kassák Lajos utca végében épült új társasházak építéséhez is a Simon István utcát használták 
Fotó: VN

 

Járda nincs, de minikörforgalom lehet? 

Érdekes, hogy a fent leírt kaotikus közlekedési helyzetet minikörforgalommal oldanák meg a Simon István utcában. Már csak azért is, mert az Oladi Általános Iskolába gyalog járók jól tudják: a Kassák Lajos utca felől - akár a lakótelepről, akár a parkolóból érkeznek - sokszor sárban tocsogva egyensúlyoznak át a Simon István utcába, hogy ott - járda hiányában - az iskola kerítése melletti füves területen glasszáljanak végig, az iskola bejáratáig. 

 

Oladi
Járda nincs a Simon István utca végén, itt közlekednek napsütésben, hóban, sárban, esőben a diákok és szüleik 
Fotó: VN

Az itt élők ezért is szorgalmazzák régóta egy átjáró kiépítését az utcák között. A városrész jelenlegi képviselője, Horváth Attila korábban azzal hárította el annak lehetőségét, hogy a terület magántulajdonban van. 

Az alpolgármestertől most megkérdeztük: a minikörforgalom építése érintené-e a magánterületet, vagy az kialakítható csak közterületen. Megkérdeztük azt is, mennyi kijárata lehet az új minikörforgalomnak, illetve hogy amiatt kerülhetnek-e ki a Simon István utcába megállni tilos vagy várakozni tilos táblák. Erre ugyanis nem tért ki videóüzenetében a DK politikusa.

 Ha választ kapunk, közöljük. 

Frissítve!

Horváth Attila kérdéseinkre azt közölte: a minikörforgalomban az autósokat érintően egy kijárat, a behajtási iránnyal párhuzamosan, kifelé lesz. Tájékoztatása szerint a Simon István utcába nem kerülnek ki megállni tilos és várakozni tilos táblák. Küldtünk egy képet a délutáni forgalmi helyzetről a politikusnak, hogy elképzelése szerint hogyan férnek majd el az autók itt? Megkérdeztük azt is: ha csak egy kijárata lesz a körforgalomnak, az utca végén a társasház lakói hogyan hajtanak be udvarukba? Ha választ kapunk, közöljük. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában