Választás 2024

2024.05.11. 09:11

Döntött a területi választási bizottság: a SaFó két kifogásolt számában megsértették a választási eljárásról szóló törvényt

Döntött a területi választási bizottság: megsértette a választási eljárásról szóló törvényt az Agora Savaria NKft. által kiadott önkormányzati hetilap két egymást követő lapszámában. Tóth Kálmán, az ÉSZ elnöke reagált.

Vaol.hu

A SaFó legfrissebb számának címlapja

Fotó: VN

"Követeljük a cenzúra eltörlését" - osztotta meg csütörtöki Facebook-posztjában Jagodits Zsuzsa, a 4. számú választókerület képviselőjelöltje (Fidesz-KDNP) azután, hogy a Vas Vármegyei Területi Választási Bizottság (TVB) részben helyt adott az általa benyújtott kifogásnak. 

Jagodits Zsuzsa
Jagodits Zsuzsa, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje kifogást nyújtott be a Vas Vármegyei Területi Bizottsághoz
Fotó: VN/Facebook

A SaFónak közzé kell tennie a határozat rendelkező részét

A bizottság megállapította: megsértette a választási eljárásról szóló törvényt az Agora Savaria NKft. által kiadott önkormányzati hetilap két egymást követő lapszámában. A TVB kötelezi a médiaszolgáltatót, hogy a határozat rendelkező részét, a jogsértő közléshez hasonló módon a következő lapszámban tegye közzé.

A médiaszolgáltató azzal érvelt, Horváth Somát, mint alpolgármestert szólaltatták meg, s nem mint a 4. számú választókerület képviselőjelöltjét. Hivatkoztak a sajtószabadság és a szerkesztői szabadság elvére is. 

Összességében a Médiaszolgáltató vitatta a felelősségét, de tényállításában megerősítette, hogy nem törekedett az esélyegyenlőség elvének érvényre jutattására

- olvasható a TVB határozat indokolásában.

Alkalmas a választói akarat befolyásolására  

A TVB megállapította azt is, hogy az önkormányzati hetilap két számában Horváth Soma, a 4. számú választókerület képviselőjelölte (ÉSZ) részére - a kifogásban megjelöltek szerint - aránytalanul sok alkalommal biztosítottak megszólalási lehetőséget, miközben más jelölő szervezetek részére nem, vagy elhanyagolható mértékben. A kifogásolt lapszámok széles körben jutottak el a választókhoz, ezért önmagukban alkalmasak a választói akarat befolyásolására - derült ki a közzétett dokumentumból. 

(...) a baloldali városvezetés kampánylapnak használja az önkormányzati lapot

- ezt már Jagodits Zsuzsa írta Facebook-posztjában a döntés után. Hozzátette azt is:  "a szerkesztői szabadságra hivatkozni az egyenlő esélyek be nem tartása kapcsán téves jogértelmezés". 

Tóth Kálmán, az ÉSZ elnöke reagált 

"A területi választási bizottság úgy hozta meg a döntéseit, hogy csak fideszes delegált tag volt benne. A többi párt által delegált tag kérésük ellenére sem kapott lehetőséget a bizottsági ülést megelőzően az eskütételre, így nem tudtak részt venni a bizottság ülésén. Ezek után a Fidesznek kedvező eredmény borítékolható volt, de ez még nem jogerős" - írta szerkesztőségünknek küldött közleményében Tóth Kálmán, az ÉSZ elnöke.

Tóth Kálmán
Tóth Kálmán, az ÉSZ elnöke sajtóközleményben reagált
Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

Majd úgy folytatta: 

Elfogadhatatlannak tartjuk és a választási törvénnyel ellentétesnek, hogy egy alpolgármester feladata ellátásáról szóló híradás kampánynak minősül. A területi választási bizottságnak meg kellett volna állapítania a hatásköre hiányát, mivel egy alpolgármester közfeladatát ellátó tevékenysége nem kampánytevékenység.

A TVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet még benyújtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában