Ünneplés

2024.05.13. 07:00

Középpontban a helyi értékek – Változatos programokkal telt az idei Gotthárd-nap

Szentgotthárdon már hagyomány, hogy a város névadójának napján programokkal kedveskedik a lakosságnak az önkormányzat. Idén a Hungarikum pályázat több mint egy millió forinttal járult hozzá a naphoz, így még nagyobb volumenű rendezvénysorozatot tartottak az alkalomból.

Csabai Bernadett

Gotthárd napon sok program várta a helyi gyerekeket

Fotó: Szentgotthard.hu

Az idei Gotthárd napja alkalmából számos izgalmas és színes program várta a város lakóit és látogatóit - tudtuk meg a város honlapjáról. A kreatív rajz- és videópályázatokon és az érdekes előadásokon át, a szórakoztató vetélkedőkig mindenki találhatott valami szórakoztatót. A városi értékek megismerése és népszerűsítése mindig is központi célja volt a napnak.

Helytörténeti vetélkedőt is hirdettek Gotthárd napja alkalmából
Helytörténeti vetélkedőt is hirdettek Gotthárd napja alkalmából
Fotó: Szentgotthárdi Arany János Iskola

Rajz és videópályázat és vetélkedő a Gotthárd-napon

Az általános iskolások rajzpályázatán számos kreatív alkotás született, melyek méltóképpen tükrözték a város különleges értékeit – a kormin szőlőt, a Brenner-kápolnát vagy éppen a mozi hangulatát. A rajzpályázaton az 1-2. osztályos kategóriában első helyezett lett Ficzkó Kolos, második Nagy Lili, a dobogó harmadik fokára pedig Ignácz Hanna léphetett. Különdíjban részesült Demeter Luca, Keszthelyi Kinga és Kristály Zselyke. 3-4. osztályos kategóriában első helyezést ért el Dömötör Bálint, második lett Rosenits Márton, a harmadik helyezést pedig Bognár Lara érte el. Különdíjat kapott Vigh Leoni, Merkli Zsombor és Fekete Marcell. A győztesek oklevelet, könyvet és ceruzát vihettek haza.

A középiskolások sem maradtak ki, ők videópályázat keretében mutathatták be kreativitásukat. A Szent Gotthárd Gimnázium diákjainak alkotásai Boldog Brenner János és Mathiász Artúr történetét dolgozták fel. Az első helyezett, a 11.b osztály 150 ezer forintot kapott osztálykirándulásra az önkormányzattól, a második 9.b osztály pedig egy pizzázós-fagyizós délutánra nyert jegyet a helyi tekézőben.

Előadások, közös séták a helyi értékek megismeréséért

Az eseménysorozat részeként Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológus tartott előadást a magyar ciszterci rend történetéről az egykori kolostorépületben. A május 3-án rendezett nyílt napon a szentgotthárdi iskolások még jobban megismerhették városukat. A hagyományos célpontok, mint például a színház, a barokk templom és a kolostorépület mellett megismerhették a TimeTourist Időutazó Múzeumot és az egykori kaszagyár épületét is.

Zárásként helytörténeti vetélkedőt hirdettek Ki tud többet a település értékeiről? címmel. Az idei versenyre 22 csapat nevezett be - a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tanulói mérték össze tudásukat a helyi értékekről. A legjobbak értékes ajándékkal gazdagodtak, az első helyezettek könyvet és hordozható hangfalat, a második helyezettek powerbankot, míg a harmadik helyezettek fülhallgatót nyertek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában