A tipikus vélemény

2024.05.22. 07:00

Ilyen, amikor nem barát a szomszédunk - 150 hozzászólás érkezett a vaol.hu közösségi oldalára

Téged mivel idegesítenek a legjobban a szomszédaid? – tettük fel a kérdést a vaol.hu közösségi oldalán. A tipikus hozzászólás - ezeknek jártunk utána.

Horváth László

Ha zavar a szomszéd

Forrás: VN-archív

Ahogy azt olvasóink már megszokhatták, a vaol.hu közösségi oldalán naponta több témában is kikérjük olvasóink véleményét. Téged, mivel idegesítenek a legjobban a szomszédaid? kérdésre mintegy 150 komment érkezett. A tipikus hozzászólás: hétvégi, ünneppi fűnyírás, állandó hangoskodás, dohányzás, a kertben átlógó faágak.

hozzászólás
 A tipikus hozzászólás: hétvégi, ünneppi fűnyírás, állandó hangoskodás, dohányzás, a kertben átlógó faágak.
Forrás: VN-grafika

A többi hozzászólás:

  • Egy olvasónk szerint az már zavaró, ha vasárnap este fél 6-kor kezd füvet vágni vagy kompressziós permetezővel permetezni.
  • Egyedi és igazán őszinte hozzászólás: van két kislányom, elég hangos család vagyunk. Szerintem mi idegesítjük őket, amúgy nagyon jó szomszédaink vannak szerencsére.
  • Érkezett egy ilyen vélemény is: Semmivel, mert a világ legszuperebb szomszédaival élünk együtt! Ha szükség van, segítünk, mindig jut pár kedves szó, együtt is szilvesztereztünk-imádtam.
  • Kaptunk bölcselkedő hozzászólást is. Mindenkinek van hibája, ember hiba nélkül nincs. Úgy gondolom, a jó szomszédi viszony fontos. Rossz lehet úgy élni, hogy vannak, akik folyamatosan vitatkoznak bármin is.

Úgy hisszük, ez is egy általános élettapasztalat: Amikor reggel 6 órakor klopfolja a húst.

A közösségi együttélés alapvető szabályait nem rendezi külön törvény.  Arról az egyes önkormányzatok – ha úgy ítélik meg – helyi rendeletet alkothatnak. A zajos munkavégzések tekintetében a megengedhető legmagasabb határértékeket országos szintű rendelet szabályozza, amelyet az egyes önkormányzatok, ha szeretnék, tovább „finomíthatják”, azzal, hogy egyes zajos tevékenységeket (pl. fűnyírás) bizonyos napokon vagy napszakokban megtiltanak – kezdte az általunk megkeresett város jegyzője. – A legjobb persze ez lenne, ha a felülmerülő vitás eseteket a szomszédok már az elején megbeszélnék egymással. Ezzel elkerülhető a nem ritkán évekig tartó egymáshoz nem szólás, vagy a pereskedés.

Vidéken a leginkább felmerülő kérdés, mikor lehet füvet nyíri, nagy zajjal járó tevékenységet végezni?

Az ilyen jellegű munkák megkezdése előtt tájékozódjunk a helyi szabályokról, de a legfontosabb az általunk végzett munka mennyire zavarhatja a lakókörnyezetünkben élőket. Fő szabály szerint ez ünnep- és vasárnapokon tilos.

Ugyancsak sok vitás helyzet kerekedik abból, amikor a szomszédba átlóg a fa ága. A szomszédjogi törvény és a kapcsolódó egyéb országos jogszabályok alapján elsősorban a fa tulajdonosa felelős a fa gondozásáért, átnyúló ágak eltávolításáért. 

Növények ültetése esetén figyelembe kell venni, az adott növény kifejlett állapotban mekkora magasságot ér el, mekkora lombkoronát nevel, és ennek megfelelően szükséges meghatároznunk a telekhatártól a kellő ültetési távolságot.

A gyümölcsfa esetén a mi telkünkre hulló, leeső gyümölcs csak akkor szedhető össze, ha azt a növény tulajdonosa elmulasztja megtenni. A törvény szerint kötelesek vagyunk beengedi a szomszédot az udvarunkba, kertünkbe, hogy a termést összegyűjtse és hazavigye.

Mi van akkor, ha a szomszéd kerti partit tart? 

Reggel 6 és este 22 óra között lehet a nagyobb zajkibocsátás, a decibel érték. Éjszaka viszont alacsonyabb zaj a megengedett. Más decibel érték vonatkozik a falvakra, kisvárosokra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában