Éjszakai program

2024.05.18. 15:37

Néztük a csillagokat - Tíz országból fogadtak vendégeket Hegyhátsálon

Az ENER’Nagypáli 2024 uniós projektben 35 fős küldöttség látogatta meg hegyhátsáli csillagvizsgálót. A kedd esti – éjszakába nyúló – program során a tíz országból érkezett vendégek megismerkedhettek a községgel és a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány történetével, de megcsodálhatták a Hold krátereit is.

Gombos Kálmán

Nemzetközi vendégség a Hegyhátisáli Csillagvizsgálóban. A település büszke országosan ismert és elismert obszervatóriumára

 Horváth Magdolna polgármester köszöntőjében kiemelte: nagyon büszkék falujukra és annak fejlődésére. Ez kiemelten igaz a helyi nevezetességre, a csillagvizsgálóra, amely országos szinten is ismert és elismert. Az immár 22 éves múltra visszatekintő intézmény számos vendéget és látogatót vonzott már eddig is a településre. 

Horváth Tibor, az alapítvány titkára filmvetítéssel egybekötött ismertetőjében bemutatta az obszervatórium történetét és felszereltségét. Fő távcsövüket, a számítógéppel vezérelt, 50 centiméteres tükörrel rendelkező teleszkópot 2005-ben avatták fel. Hét évvel később épült meg a tornyos, megfigyelőkupolás Hegyháti Csillagvizsgáló. A műszerek tudományos kutatásra is alkalmasak; számos publikációjuk jelent már meg, és nemzetközi megfigyelésekben, észlelésekben is részt vesznek. 

Kiemelten figyelnek az üstökösökre és a változó csillagokra: több komoly elismerést is kaptak már eredményeikért. Az alapítvány fő célja az ismeretterjesztés: rendszeresen tartanak csillagászati bemutatókat és előadásokat. Kiemelten foglalkoznak gyerekcsoportokkal is. Ezek után a küldöttség tagjai – hazájukban polgármesterek – gyakorlati bemutatón is részt vehettek. 

Tuboly Vince, az alapítvány elnöke, valamint Jene Sándor körmendi csillagász segítségével megtekintették az épületet, a műszereket, és távcsöves megfigyelésen a Hold krátereit is megcsodálhatták. Az éjfél után végződő esemény a vendégek általános elismerését és tetszését váltotta ki. A háromnapos programban a vendégek jártak még a nádasdi napelemtelepen, a Zalavíz Biogáz üzemében, a Gébárti-tónál lévő Kézművesek Házában, megtekintették a Zala Zone tesztpályát és az Alma 2000 Kft üzemét. 

Nagypáliban a Megújuló Energiák Innovációs Ökocentrum most vette birtokba az új hidrogénes energiatárolóját, melyet dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár avatott fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában