Május elseje

2024.05.01. 20:00

Veterán autók, muzsikaszó, körhinta a vasi majálisokon - Kitettek magukért a fúvósok, a tűzoltók is az ünnepen - fotók

Vas vármegye majálisain idén talán a legnagyobb látványosságot a veterán és tuning kocsik képviselték, elmaradhatatlan volt a körhinta és a vattacukor, sok településen állítottak májusfát, ebben Sárvár döntött rekordot.

Vaol.hu

Forrás: VN

Szombathelyen a veterán és tuning autók között Lincolnokat, Corvetteket és Trabantokat is láttunk a majális nyitányként reggel az autós felvonuláson. Igazi autó-különlegességekkel telt meg a szombathelyi fedett uszoda parkolója. Rengetegen voltak rá kíváncsiak, a nem mindennapi "futamot" a szombathelyi fúvószenekar nyitotta meg.

Balogunyomban oldtimer járművekkel és vidám családi programokkal tarkított majálissal készült a helyieknek a Sényi kastély környékén. Trabantok, Ladák, Ifák, Polskik töltötték meg a parkolót. Háztáji és retro kiállítással is készültek a szervezők, ahol nagymamáink háztartási kellékeit, teknőket, mákdarálót, de piros matávos telefont és dobozos tévét is látni lehetett. Az autóhúzó verseny izgalma és a féktárcsa gurító verseny kihívásai mellett a sörcsapoló verseny, a repülőgép makett kiállítás is nagy sikert aratott.

Sárváron hagyományosan a májusfaliget felállításával ünnepeltek. A liget fáit már a múlt héten odaszállították a Nádasdy-vár parkjába, ahol a város civil szervezetei - idén szám szerint 21 - állította fel májusfáját. A faállítást idén is Kondora István polgármester és Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója vezényelték. A faállítást követően pogácsa és virsli várta az éhes szájakat.

Körmenden a Városi Fúvószenekar keltette a városakókat, majd szórakoztató  programok várták a családokat a Várkertben.

Szentgotthádon szintén a Városi Fúvószenekar fújta az ébresztőt, itt is forgott a majálison a körhinta, a kulturális programban néptánc, operett, gyermekműsor, blues is volt.

Vasváron is fúvós muzsikával indult a május elseje, a zenekar egy teherautó platóján berendezkedve járta körbe a várost. A rendezvénytéren délután Lorán Barnabás humorista, majd a Boridalok Trió szórakoztatta a kicsiket fellépett a Culture Cuvée zenekar, a Brass Fusion és a Gypo Circus zenekar Tűzzsonglőr-show zárta a majálist.  

Celldömölkön a Soltis Lajos Színház a Koptik Odó utcában szervezett majálist.  Volt baba-mama foglalkozás, játszóház, bábos mese, koncert, a programot a Soltis Lajos Színház Szép Ernő: Május című előadása zárta.

Bükön jótékonysági majális volt főzéssel: huszonhét csapat készített ételt. A becsületkassza befolyt összegét a szervezők Pukler Ábel gyógykezelésének támogatására, illetve a Csodaország óvoda alapítványának fordítják. Délben Dj. Dominique tartott retro diszkót. A gyerekeket egész nap ugrálóvár, arcfestés, ügyességi játékok várták. Este az Ocho Macho adott koncertet.

Kőszegen 59 színes szalag került a 12 méteres fenyőre: civil szervezetek, intézmények, magánszemélyek pántlikázták fel a szerelem, az ifjúság, a tavasz, a természet újjászületése jelképét. A májusfát ezúttal is zenével, tánccal kísérve állították fel a Városüzemeltetési Kft. munkatársai a Fő téren. A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai a bámészkodó közönséget is megtáncoltatták. A talp alá valót a Boglya Népzenei Együttes húzta.

Jánosházán közös májusfadíszítésre invitálta a lakókat az önkormányzat, majd az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Baráti Társaság közreműködésével állították fel a városban élő hölgyek tiszteletére.

 Egyházashetyén is tűzoltók közreműködésével állítottak májusfát: a falu apraja és nagyja együtt töltötte a kedd délutánt, felszalagozták, majd felállították a település májusfáját az egyházshetyei tűzoltószertár udvarán. Főként a gyermekek szalagoztak, de szalagot kötött a fára az Egyházashetyén élő Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke is.

Vépen sok éves hagyománya van a retro felvonulásnak: közel százfős lufis-jelmezes csapat menetelt át a településen a polgárőrség és a rendőrség közreműködésével a tűzoltók autóját követve, amelyből az idén is hangosan szóltak a mozgalmi dalok. A sportpályán jegyre adták a virslit és a sört, üdítőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában