Őrtüzek fényével

2018.02.18. 14:00

Könyvbemutatóval bővült a hagyományos irodalmi vándorkonferencia programja a Hegyháton

Már akkor beteljesítette volna küldetését a program, ha az irodalmat szerető olvasó és író emberek találkozását segíti. A Vasi Őrtüzek Irodalmi Vándorkonferencia azonban ennél még többre hivatott.

Pogács Mónika

Az irodalmi vándorkonferencia Nagytilajban Nagy Gáspár költő sírjának megkoszorúzásával kezdődött, ahol Devecseri Zoltán költő azt mondta: az utókor Nagy Gáspár verseinek erejével újraértelmezheti az időt Fotó: Pogács Mónika

Vasi Őrtüzek

Tudásmegosztó program, egyfajta szabadegyetem a Vasi Őrtüzek. Idén a konferencia résztvevői egy olyan kézirattal ismerkedhettek meg, amely épp lezárás előtt állt. A magyar könyvkiadás egyik idei szenzációja lehet. Békássy Ferenc összes művét eddig még nem adták ki. Weiner Sennyey Tibor több mint tízéves kutatómunkájának és fordítóknak köszönhetően azonban a könyvpiacra kerül még idén. A hírt a konferencia zsennyei helyszínén jelentette be a költő, író, műfordító, szerkesztő, utazó.

De kezdjük az elején: a Vasi Őrtüzek Irodalmi Vándorkonferencia Nagytilajban, Nagy Gáspár költő sírjának megkoszorúzásával kezdődött. – Főt hajtunk a költő, a barát emléke előtt. Újraértelmezzük az időt műveid erejével. Nem évek, nem órák, de tettek, cselekvés sorakoznak mellénk – fogalmazott Devecseri Zoltán költő, Nagy Gáspár egyik barátja a sírnál.

Az irodalmi vándorkonferencia Nagytilajban Nagy Gáspár költő sírjának megkoszorúzásával kezdődött, ahol Devecseri Zoltán költő azt mondta: az utókor Nagy Gáspár verseinek erejével újraértelmezheti az időt Fotó: Pogács Mónika

Bor és költészet

A következő helyszín a Nagy Gáspár Kulturális Központ volt: Bor és költészet címmel tartottak szemináriumot. A költők mellett a Hegyháton élő, nemcsak olvasni, hanem írni szerető meghívottak olvashatták fel verseiket.

A program másnapján Kisfaludy Károly emlékkövét koszorúzták meg Kámban. A költő, drámaíró néhány évet a faluban töltött ifjú házasként. Zsennyén szintén koszorúzással, valamint előadásokkal emlékeztek Békássy Ferenc költőre a kastély könyvtártermében. A helyről az is kiderült: itt szívta magába a hét Békássy testvér édesanyjuktól, Bezerédy Emmától a klasszikus és angolos műveltséget, a nyelvtudást, amelynek köszönhetően neves angliai iskolákba kerülhettek később.

Ebben a könyvtárteremben mutatta be a napokban befejezett kéziratát Weiner Sennyey Tibor költő. – Ez számomra is egy nagy pillanat. Most az az örömteli bejelentésem van, hogy itt a „Békássy összes” kézirata, kilences betűméretben, 250 oldalnyi terjedelemben. Versek, prózai írások és valamennyi levele Balogi Virág fordításában – mutatta büszkén a szerkesztő a leendő könyv alapanyagát. Több érdekességet mondott a több mint tíz-éves gyűjtőmunkáról.

Békássy Ferenc

- 2005-ben találkoztam Békássy Ferenc nevével, verseivel, amikor először jártam itt, a zsennyei kastélyban. Akkori egyetemi tanárom, Szörényi László segített nekem, hol találok az akkor még szinte ismeretlen magyar költőről bővebb információkat – idézte fel. Az Országos Széchenyi Könyvtárban fénymásolta ki kezdetben a kiadványokban szétszórtan megtalálható Békássy-verseket, aztán könyvárveréseken az eredeti példányokhoz is hozzájutott. 2010-ben az Egybegyűjtött írások, 2013-ban a Szerelmes levelek kötetet adták ki kutatásai nyomán. A Békássy-kötetek a megjelenés után hamar elfogytak. Ez indokolta, hogy a korábbi két könyv anyagát és a kutatómunka eredményeit összegezzék. – Ahogy a kastélyba belépünk, sok új szoba, sok új tér tárul fel előttünk. Így van ez valahogy Békássy Ferenccel is. Ha az ő életművébe belépünk, rengeteg új dolog tárul fel nemcsak Békássyról, hanem az első világháborúról, Angliáról, Magyarországról, Vas megyéről, a zsennyei kastélyról és tulajdonképpen magunkról, magyar emberekről – fogalmazta meg az esszenciát a könyvszerkesztő.

A Vasi Őrtüzek Irodalmi Vándorkonferenciát harmadik alkalommal rendezték meg. A találkozó vasvári helyszínére a költők mellett verseket író, irodalomszerető hegyháti embereket is meghívtak a szervezők Fotó: Vincze Kornél

Békássy Ferenc 1909-ben, 16 éves korában írta meg első versét. A leendő könyvbe kronológiailag szerkesztve kerülnek a versek, levelek. Ahol nem ismert a keletkezés dátuma, ott a művek, levelek évszám nélkül olvashatóak majd. Békássy Ferenc gazdag életművét öt év alatt, 22 éves korában bekövetkezett haláláig írta meg, nagy részét angolul. – Szőcs Gézának, a Magyar PEN Klub elnökének is beszéltem Békássy-kutatásaim- ról, elmondta, hogy a klubnak van könyvkiadás-támogatási programja. Ő javasolta, hogy adjuk ki egy kötetben az egészet, hogy mindenki számára elérhető legyen az életmű – mesélte az irodalmi konferencián Weiner Sennyey Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában