Verseny

2022.12.10. 17:47

Csilingelő arany - Regionális népdalverseny a celldömölki zeneiskolában - fotók

Ölbei Lívia

Forrás: Giczi Sándor

A celldömölki Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában pénteken regionális népdalversenyt rendeztek általános és középiskolás diákoknak. Az Ádám Jenő Népdaléneklési Versenyt az 1989/90-es tanévben rendezte meg először a zeneiskola, azóta csak a Covid szakította meg a hagyományt. A Nyugat-Dunántúlon ritka az olyan iskola, ahol a népi ének oktatása intézményi keretek között folyik, Celldömölkön 2004 óta van lehetőség erre.

 

A népdalosokat - szólistákat, csoportokat -  és kísérőiket Bejczi Károly igazgató köszöntötte a versenyen, amelynek zsűrijében Tanai Erzsébet  népdalénekes, népzeneoktató, a Népművészet Ifjú Mestere, a Vasi Népdalstúdió alapítója, vezetője, valamint Pintér Anikó népdalénekes, népzenetanár foglalt helyet. Tanai Erzsébet ismertette Ádám Jenő életútját, és elmesélte néhány személyes élményét, amely a kitűnő zeneszerzőhöz-kóruskarnagyhoz-zenepedagógushoz köti, aki nem mellesleg népdalgyűjtő is volt: kidolgozta a Kodály-módszer néven elterjedt rendszert, amely ének-zene oktatásának alapjául szolgál, fáradhatatlan pedagógus és népművelő volt, aki nyugdíjazása után is számos hívet szerzett a magyar muzsikának. A versenyen huszonkét produkció hangzott el. A zsűri a Csilingelők teljesítményét kiemelt arany minősítéssel jutalmazta, valamint arany, ezüst és bronz minősítéseket is kiosztott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában