Vendégjátékok

2023.04.09. 14:00

Irány a szombathelyi erdő, avagy nincs vége - Színház jelen időben, Nagy Péter István rendezésében

Nagy Péter István elképesztő fordulatszámon pörög. Legújabban A vége című Bartis Attila-regény színpadi változatával arat sikert a budapesti Radnóti Színházban, Candide-rendezése kezdettől "kultgyanús" siker a szombathelyi WSSZ-ben. És most újra itt egy igazi kultuszelőadás: a celldömölki Szentivánéji álom a 2017-es premier után ismét életre kel. Szombathelyi vendégjáték! Újrarendezés: egy előadás - két helyszín, a Krúdy Klub és a nagyterem. Kinn és benn. Itt és ott. Hol találkozunk?

Ölbei Lívia

Nagy Péter István a szombathelyi színházban

Forrás: Benkő Sándor

Milan Kundera ír arról, hogy a kis kontextus és a nagy kontextus különbözőségeiből mennyi feszültség adódik. Nagy Péter István tűzijátékosan induló - és tűzijátékosan folytatódó - pályájában az a szép, hogy harmonikusan képes összehangolni a kis és a nagy kontextusokat. Talán mert számára egy kontextus létezik: a jó színházé.   És a jó alkotótársaké, akikkel képes összehangolódni. 

Március 15-én a Vas vármegyei közgyűlés a Vas vármegye szolgálatáért - Kulturális tagozat kitüntetéssel ismerte el  Nagy Péter István rendező, színész, fizikai színházrendező, a Radnóti színház rendezője, a Weöres Sándor Színház Művészeti Tanácsának tagja, a Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója, a Soltis Lajos Színház művészeti vezetője tevékenységét. 

Elöl Titánia - Nagy Zsuzsi
Forrás: Büki László/SLASZ

A még mindig pályája elején járó, máris magasan jegyzett rendező a celldömölki Soltis Lajos Színházban - kamaszként - kezdte meg az ismerkedést a színházzal. Ez lett belőle. A kapcsolatok azóta is elevenek. A 2017 nyarán megszületett Szentivánéji álom igazi - speciálisan celldömölki és univerzális - varázslattá vált az alkotók kezében. A szövegkönyv Nagy Péter István és mondhatni állandó munkatársa, Sándor Júlia dramaturg munkája, Nádasdy Ádám Shakespeare-fordítása nyomán. 

Az Athén melletti erdőben sok minden történik azon a különös éjszakán, hogy reggelre kelve a játékos kedvű Puck nagy ölelésben egyesítsen minket. Az április 10-iki celldömölki előadás már telt ház. Április 16-án a szombathelyi WS Színházban vendégeskedik a Szentivánéji álom isteni-emberi csapata. Kár volna kihagyni.

Aztán hamarosan: az Éhség a Dunántúli Színházi Fesztivál programjában, Celldömölkön. NPI-rendezés, muszáj rá odafigyelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában